Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afvalverwerker leert van aardwarmteproject Trias

Afvalverwerker HVC heeft in 2020 flinke stappen gezet met haar warmtebedrijf. De ambitie is om ook dit jaar te blijven groeien. Daarvoor worden op diverse plaatsen onderzoeken uitgevoerd naar nieuwe aardwarmtebronnen, terwijl ook de eerste stappen met CO2-afvang en vloeibare CO2 zijn gezet. Daarvan profiteren al de eerste telers, zo deelt de afvalverwerker in een jaarverslag over 2020.

HVC is actief in Westland, Noord-Holland, Flevoland en in de regio rond Dordrecht. Met rest- en aardwarmte voorziet HVC de glastuinbouw in Westland en Noord-Holland al van warmte.


De warmteprojecten waarbij HVC betrokken is. Vergroting van de afbeelding hier in het jaarverslag

Steeds meer aardwarmte
Zo is HVC mede-initiatiefnemer van Trias Westland. Het warmtenet van deze bron, inmiddels zelfs twee bronnen, wordt in 2021 verder uitgebreid. HVC laat in het jaarverslag weten dat dankzij Trias Westland ervaring is opgedaan om de techniek verder op te schalen. De aanpak en opgeleverde onderzoeksresultaten van de tweede aardwarmteboring in Westland bieden volgens HVC 'een goede grondslag voor andere projecten' die men willen gaan doen. Zo is bijvoorbeeld weer meer geleerd van de geologie. Kennis die HVC naar andere projecten mee kan nemen. 


De tweede Triasboring. Foto: HVC

Die projecten lopen op diverse plekken in HVC-gebied. De afvalverwerker is betrokken bij de aanvraag van een opsporingsvergunning voor aardwarmte in Almere met daarbij ook een warmtenet tussen Almere en Amsterdam-Zuidoost. In Lelystad is al een opsporingsvergunning binnen, haalbaarheidsonderzoek loopt daar. Rond de kassen van Floricultura wordt een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheid om de huidige aardwarmtebron te benutten voor de gebouwde omgeving. Ook wordt hier een tweede bron onderzocht. En ook rond Dordrecht kijkt HVC naar ontwikkeling van aardwarmte 

CO2 voor het eerst vloeibaar naar kas
Bij de afvalverwerking komt ook CO2 vrij. Ook daarmee werkt HVC samen met de glastuinbouw. Die sector biedt de afvalverwerker zo stelt men in het jaarverslag, momenteel 'de meest haalbare optie' voor nuttig gebruik van afgevangen CO2. In 2020 is de eerste afgevangen CO2 omgezet in vloeibare CO2 en geleverd aan de glastuinbouw. Paprikateler Arthur Numan had de primeur. Hij teelt nu, samen met warmtelevering vanuit HVC, energieneutraal. 

Buiten de glastuinbouw om kijkt men samen met partners bij HVC ook naar inzet van CO2 voor processen waarbij het een bouwsteen voor basischemicaliĆ«n is of naar omzetten van CO2 naar bouwstoffen. Ook wordt een deel van de afgevangen CO2 gebruikt door HVC zelf in het wasproces van de bodemaswasinstallatie in Alkmaar. Dan is het een vervanger van de grondstof soda. Daarmee boekt HVC milieuwinst. 

Bron: HVC Jaarverslag 2020