Zaden met open sourse licentie op de markt voor vertical farmers

"Toen ik na mijn PhD de vertical farming industrie benaderde, was ik verrast door het feit dat, terwijl de technologie voor CEA een goed niveau van volwassenheid had bereikt, de biologische en agronomische aspecten van plantengroei in deze systemen tot dusver beperkte aandacht hebben gekregen," zegt Rosario Lacono, oprichter en CEO van Kasveista.

Ondanks de grote vraag van consumenten, vertegenwoordigen gewassen als tomaat, paprika, komkommer minder dan 16% van de totale productie uit vertical farming (Bron: State of Indoor Farming. Agrilyst: 2017). "De groeihabitus van gewassen die we op dit moment consumeren, was een eigenschap die door de mens werd geselecteerd om te passen bij de groei van deze planten in monocultuur op open land. Eigenschappen als resistentie tegen abiotische en biotische stress en plasticiteit voor de omgeving werden belangrijk geacht en droegen bij aan de vorming van de gewassen zoals wij die kennen. Hoewel veel van deze eigenschappen niet vereist zijn in een gecontroleerde omgeving, werd de mogelijkheid om winstgevende opbrengsten te verkrijgen in vertical farming belemmerd vanwege de door onze geselecteerde morfologie en fysiologie," vervolgt Rosario.


Rosario Lacono

Feedback cirkel
"Wat dit volgens mij tot een geweldig en effectief systeem maakt, is dat het veredelingsproces een samenwerkingsproces wordt op basis van wederzijdse feedback tussen veredelaar en teler," zegt Rosario. "Nadat we prototypezaden aan de telers hebben gegeven, testen zij ze en geven ze feedback over hun ervaringen, wat op zijn beurt helpt om het ras te verbeteren. We willen echter niet de handen van de telers binden of hen beperken met de zaden die ze kopen. De waarde van de Kasveista-zaden ligt in het werk achter het zaad, de certificering van de kiemkracht en de goede fytosanitaire omstandigheden."

In de conventionele tuinbouw hebben de traditionele kwekersrechten volgens Rosario geleid tot het verlies van genetische diversiteit in de tuinbouw, waardoor het vermogen van telers om hun teelt aan te passen aan nieuwe druk, zoals bevolkingsgroei en klimaatverandering, verloren ging. De belangrijkste oorzaak was de vervanging van genetisch diverse traditionele variëteiten door genetisch uniforme moderne zaden.

Om te voorkomen dat deze genetische erosie op lange termijn de voordelen van vertical farming zou kunnen aantasten, heeft Kasveista besloten haar zadenrassen uit te brengen met een open source licentie, zoals bedacht door Agrecol. De open source licentie - wat betekent dat de teler controle heeft over de zaden, ze kan opslaan, opnieuw kan zaaien of ermee kan veredelen - is voor Iacono een concreet alternatief voor het traditionele systeem voor het beschermen van plantenrassen. In zijn persoonlijke ervaring met het werken met het open source model toegepast op software, was hij verbaasd over de efficiëntie ervan en de snelheid waarmee voorkomende problemen worden aangepakt.

Introductie van nieuwe rassen
De Berlijnse startup Kasveista wil daar verandering in brengen. Door variëteiten van groentegewassen specifiek voor vertical farming te selecteren, willen ze meer diversiteit in het teeltschap brengen. Rosario gelooft dat vertical farming de potentie heeft om voedsel duurzamer te produceren en de voedselzekerheid te vergroten, terwijl het telers een goede winst oplevert als de genetische kwaliteit van gewassen wordt verhoogd door gerichte veredeling.

Tot nu toe beweert Rosario dat de meeste vertical farms hun zaden betrekken van zaadbedrijven die gespecialiseerd zijn in rassen voor vollegrond en kassen. Hij zegt dat het gebruik van deze variëteiten meestal een extra stap vereist om de variëteiten te testen en te selecteren die het best blijken te presteren in hun bedrijven en om een groeirecept te optimaliseren (licht, voedingsstoffen, enz...).

"Door de selectie en veredeling van hun zaden op genetica te baseren, kan Kasveista grondiger te werk gaan en de output uitbreiden. De resulterende nieuwe gewasvariëteiten zullen specifiek worden aangepast aan indoor kweeksystemen, en de beschikbare zaailingen zullen worden ontkiemd en grootgebracht in een gecontroleerde omgeving," voegt Rosario toe.

Op deze manier biedt Kasveista vertical farmers nieuwe gewassen aan die efficiënter en duurzamer zullen groeien in hun kweeksystemen. Daarnaast benadert Kasveista ook gewassen die als onpraktisch of onrendabel voor vertical farming werden beschouwd en herdenkt het de structuur ervan. Op deze manier wil het bedrijf de diversiteit van vertical farmproducten vergroten en er een echt

Voor meer informatie:
Kasveista
info@kasveista.com
www.kasveista.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven