Ana Cristina Garcia van Plantlogic:

"Voor kostenbeheersing op korte termijn zijn goedkope zakken met substraat vaak beste oplossing"

In de afgelopen jaren is de vraag naar zachtfruit aanzienlijk toegenomen, wat heeft geleid tot een vergroting van het areaal. Onlangs is de focus van telers verschoven van de schaal naar het verhogen van de productiviteit per gebied. Dit omdat veel telers beseffen dat de beste route naar winst ligt in hogere, meer voorspelbare opbrengsten.

"Het is een grote en soms complexe uitdaging om een optimaal beheer en onderhoud te bereiken van substraatteeltsystemen voor zachtfruit," zegt Ana Cristina García van Plantlogic. "Telers moeten de bemesting heel nauwkeurig uit zien te voeren."

Planten hebben meer dan een dozijn essentiële voedingsstoffen nodig, die in precieze concentraties worden toegevoegd, binnen een nauwkeurig pH-bereik. Daarnaast verschillen de plantbehoeftes al naar gelang de weersomstandigheden, variëteit, oogsttijd en de ontwikkelingsfase. 

De wens om de wortelconditie van de plant optimaal te houden, leidt vaak tot de vraag hoe de winst nog hoger kan worden, met substraat in potten of in zakken? "Bij Plantlogic produceren we veel verschillende potten, maar ook zakken, omdat we weten dat elke teler andere wensen heeft. In sommige situaties zijn zakken een betere optie," legt Ana uit, waarbij ze de voordelen van elke optie opsomt.

Drainage
"Onze potten hebben de vorm van een piramide en gaten aan de zijkant zodat water afgevoerd kan worden naar specifieke drainagezones en het niet alleen onderin op een platte bodem blijft staan die altijd verzadigd is. Zo kan er continu worden gedraineerd en is er controle over de vochtigheid van de wortelzone, de EC, het zoutgehalte en de hoeveelheid zuurstof die kan worden opgenomen."

"De bodem van een zak kan direct in contact staan met de grond, waardoor het drainagegebied onder de plant beperkt wordt," toont ze. "Of de pot staat op een basis waardoor er verschillende drainageomstandigheden zijn, verzadigde gebieden, geblokkeerde gaten, bemesting die maar langzaam doorstroomt of veranderende omstandigheden. Daarnaast kan het beheer steeds moeilijker worden in deze omstandigheden omdat planten op verschillende tempo's groeien en hun conditie dus ook verschilt."

Initiële kosten
Elke pot zal relatief gezien duur zijn in vergelijking met zakken, wat een belangrijke beslissingsfactor kan zijn voor telers met een beperkte cashflow. "Als telers gericht zijn op het beheersen van de kosten op korte termijn, is de aankoop van zakken met goedkoop, samengeperst substraat erin vaak de beste oplossing," zegt ze. "Zakken zijn heel goedkoop en kunnen vaak met substraat geleverd worden." 

Isolatie vanaf de grond
De potten van Plantlogic hebben een ruimte van 3-7 cm tussen de laagste substraatlaag en de bodem. "Dit stimuleert de wortels om zich te ontwikkelen en binnen het substraat te blijven. Isolatie vanaf de grond is een belangrijke vereiste voor het beheer van de groei en voeding van de plant, evenals het beperken van ziektes. En hierdoor kan er ook geteeld worden in gebieden met een bodem van lage kwaliteit," zegt Ana.

"Zakken op de grond zorgen ervoor dat het substraat en de wortels direct contact maken met de grond, waardoor de wortels tot in de grond onder de zak groeien. Of, als de zakken op bakstenen staan, zullen de wortels druppels volgen binnen vochtige ruimtes, naar de grond. Als de zakken op bakstenen liggen, kunnen de wortels dus door de vochtige ruimte tussen de bakstenen heen groeien."

Consistentie
Een basisvereiste van substraatteelt is dat planten kunnen groeien onder homogene omstandigheden en niet worden beïnvloed door verschillende bodemcondities. Daarom moet een teler nooit verschillende soorten substraat gebruiken in een enkele irrigatiezone. 

"In de paar maanden na het verplanten, voordat de wortels hun volledige volume bereiken en zolang de zak voldoende open drainagegaten heeft, zal het verschil tussen zakken en potten minder zichtbaar zijn, omdat de planten nog niet de mogelijkheid hebben gehad om het volledige potentieel van het beschikbare substraatvolume te gebruiken," zegt Ana. "Maar als er delen van het substraat een slechtere conditie hebben door een inconsistente zak kan dit een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de wortels zodra de plant begint te groeien en de wortels het beschikbare substraat volledig gebruiken."

"Terwijl de planten groeien, zullen deze verschillende wortelomstandigheden in de zak leiden tot een snellere of langzamere ontwikkeling van de plant, wat weer leidt tot grotere of kleinere planten die elk hun eigen unieke bemestingsbehoefte hebben. Omdat het niet mogelijk is om planten individueel te verzorgen, moeten er bij de bemesting schattingen worden gedaan."

Als planten groeien, worden ze ook zwaarder. Wind en verdichting veroorzaken bewegingen en het uitzakken van de zakken, waardoor de consistentie van de wortelzone verder varieert. "Sommige telers die goedkope arbeidskrachten hebben kunnen hun medewerkers inzetten voor het onderhoud van de zakken. Ze passen de positie van de planten aan en controleren de bodem en drainagegaten."

"Een pot van goede kwaliteit levert consistente omstandigheden, kunnen aan de grond en/of aan trellisdraad worden bevestigd, hebben een vast volume en bieden een vaste vorm voor de plant," besluit Ana.

Luchtcirculatie voor wortelgezondheid
De potten van Plantlogic hebben de hoogste poten in de markt,  specifieke gebieden voor drainage en gaten voor de opname van zuurstof. Deze poten en meer dan 30 gaten aan de onderkant van de potten zorgen voor luchtcirculatie onder de planten, zodat de volledige wortelzone gezond blijft.

"Direct contact van de zak met de grond of stenen kan de gaten en de luchtcirculatie blokkeren. Natte, anaerobe gebieden kunnen de kans op ziektes verhogen. De meeste op de markt verkrijgbare afstandhouders zijn in de eerste plaats ontworpen om de aanloopkosten te drukken en zijn daarom niet duurzaam genoeg of houden geen rekening met behoeften inzake drainage en luchtcirculatie," zegt Ana.  

Substraat-ROI
De voordelen van substraat van hoge kwaliteit zijn bekend bij telers. De discussie blijft bestaan over het optimale volume. Of er van tevoren een grotere investering moet worden gedaan in meer substraat zodat de wortels meer ruimte hebben om te groeien of dat er minder moet worden geïnvesteerd in het volume, zodat er minder ruimte is voor wortelgroei, maar de bemesting nauwkeuriger wordt uitgevoerd.

"Als je in een zak plant, moet je een compromis sluiten door een grover substraatmengsel te gebruiken met een hoger debiet en meststoffen te verspillen," zegt Ana. Volgens haar komt het vaak voor dat zakken vol zitten met gemengd substraat van de hoogste kwaliteit, waarbij de wortels 1/3 van de ruimte in de zak niet gebruiken vanwege de slechte omstandigheden. "Of samengeperst substraat dat nooit volledig is uitgezet, waardoor er een harde laag achterblijft op de bodem van de zak."

"Alle vormen van substraat presteren beter in de consistente omstandigheden in een pot. In plaats van vele liters substraat te verspillen dat nooit volledig is uitgezet, continu nat is of ongebruikt blijft door andere uitdagingen, kunnen telers overwegen een kleinere hoeveelheid substraat te gebruiken met betere omstandigheden en consistentie in de hele wortelzone en het hele bedrijf," vervolgt ze.

"We zijn ervan overtuigd dat potten over het algemeen de beste ROI opleveren voor telers, maar we respecteren de verschillende omstandigheden van telers en zoeken daarom altijd naar de beste oplossing voor hun behoeftes. Of het nu een zachte zak is, een pot of onze nieuwste Zephyr-containers, we zijn ervan overtuigd dat we de beste oplossing kunnen bieden."

Voor meer informatie:
Plantlogic
sales@getplantlogic.com 
www.getplantlogic.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven