Robots helpen mensen met verpakken

Het vinden van geschikte medewerkers is tegenwoordig meer dan ooit een uitdaging voor iedere bedrijfseigenaar of personeelsmanager. Robotica alleen is nooit de oplossing, want de robot heeft net als de mens evengoed zijn gereedschap nodig. Bij mensen noemt men het handen en ogen, bij robots zijn het grijp- en camerasystemen die de handen en ogen moeten vervangen om het proces te beheersen.

Precies dit is het uitgangspunt van AKON Robotics. Door middel van de inzet van grijp- en camerasystemen ontwikkelt men geschikte robots. Zowel voor kleine als grote bedrijven. "We hebben alleen al dertig jaar ervaring in de ontwikkeling en productie van grijpsystemen voor de inzet met robottechniek. Verder bezitten we kennis over hoe deze techniek in veilige en effectieve automatiseringstechniek omgezet kan worden", zo laat men weten.

Grijpsysteem vervangt mensenhanden
Het bedrijf uit Bremen heeft juist in de afgelopen weken en maanden veel testen doorgevoerd om de synergie van robots en grijpsystemen voor talrijke automatiseringsprocessen, die anders alleen door mensen uitgevoerd worden, verder te optimaliseren. "Hierbij zijn hele mooie resultaten geboekt die ondernemers het gebrek aan arbeidskrachten vanuit een andere invalshoek laten bekijken."

Flexibele grijpers passen zich aan het product aan
Een belangrijke bouwsteen bij de handling van natuurproducten in directe lijn of van verpakte producten is een flexibel grijpsysteem.
Deze moet zich zo optimaal mogelijk aanpassen aan de situatie en het product. "Inmiddels zijn we ook in staat om zakken wortelen van maximaal 2 kg succesvol met een speciaal grijpsysteem te verpakken."
 

Oude productieprocessen herzien
Door middel van kleine veranderingen in de volgorde van het productieproces kan men de productiestappen en -processen met robottechniek bijpassend automatiseren. Bovenstaande video laat zien hoe AKON Robotics door het optillen van de doos het verpakken van appelfoodcontainers voor de automatiseringstechniek mogelijk heeft gemaakt. Het dichtklappen en verlijmen van de doos gebeurt in een volgende stap. 

Uitbreiding van de functionaliteit van robotsystemen
Door de inzet van extra sensor- of cameratechniek kan de functionaliteit van grijpsystemen uitgebreid worden. Daarnaast bestaat eveneens de mogelijkheid om de positionering van producten flexibeler vorm te geven. Extra cameratechniek zorgt echter voor duidelijk hogere kosten, waarbij men zich de vraag moet stellen of de kosten-batenverhouding nog passend is.

Door de extra inzet van sensortechniek met evaluatie-unit kan nu eindelijk een opgave door een robot uit worden gevoerd die eerst alleen aan de mens was toebedeeld. Dit zorgt ook voor een optimale kosten-batenverhouding. "De robot is, in tegenstelling tot de mens, in staat om continu door te werken. De mens kan bij een momentopname dan misschien sneller zijn, maar is niet in staat om deze snelheid en nauwkeurigheid acht uur of langer vol te houden."

 
Door de mens te vervangen voor een robot komt nu een arbeidskracht vrij die dan in een ander productiegebied ingezet kan worden, waar de robottechniek het bedrijf nog niet optimaal kan ondersteunen. "We hopen met onze oplossingen stof tot nadenken te geven, we willen ermee laten zien dat reeds nu al, met onze techniek, het gebrek aan arbeidskrachten tegen kan worden gegaan."

Voor meer informatie:
AKON Robotics
Oppenheimer Straße 21
D-28307 Bremen
+49 (0) 421 32263- 0
www.akon-robotics.de 

Thomas Bloch (Duitstalig)
+49 (0) 163 73 28 696
t.bloch@akon-robotics.de 

Martin Huber (Engelstalig)
+49 (0) 163 73 22 633
m.huber@akon-robotics.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven