Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers met vertical farm blijven groeien én testen

Tholen – Wereldwijd ontdekken telers de mogelijkheden van vertical farming. Wel ontbreken er nog veel gegevens in de nog relatief nieuwe sector. Reden voor telers om alvorens écht op te schalen goed onderzoek te doen naar hun teelt én hun businesscase.

Artechno uit De Lier, dat teeltsystemen ontwikkelt voor o.a. vertical farming, helpt telers hierbij door teeltonderzoek te doen voor de telers die met hun systemen gaan starten. Zo is afgelopen tijd voor een Amerikaanse teler, die vier AVF+ Junior klimaatcellen kocht, gekeken naar of en hoe het mogelijk is basilicum en koriander in één ruimte te telen zijn. Met de resultaten, die aan de teler zijn gepresenteerd, kan de teler een goede start maken en de eigen businesscase valideren.


Een overzichtsbeeld uit de proef. 

Kennis vooraf
Rick van Schie, teeltman bij Artechno, voerde het onderzoek uit en deelt de resultaten uit de proef. In De Lier werd in een AVF+ Junior een teelt opgezet met basilicum en koriander. In de proef lag de focus zaaidichtheid, lichtrecept, temperatuur en moment van oogsten. Die waren in de proef namelijk afwijkend van de huidige omstandigheden bij de teler. In de proef zijn vier lichtrecepten vergeleken. Van zaadje tot eindproduct duurde de proef 28 dagen. Geteeld is in organische pluggen. Daarin teelt de teler nu ook zelf.

Voor de start van de teeltproef is door Rick eerst gekeken naar wat er al over de beide teelten bekend is. “Uit die onderzoeken bleek dat vooral koriander de uitdaging ging zijn. Dat gewas teel je normaal bij een temperatuur van 22-24 graden, terwijl basilicum minimaal 26 graden nodig heeft.”

Belichting
De teler, die al één teeltfaciliteit in gebruik heeft, heeft al een lichtrecept uitgezocht. Daarnaast zijn door Rick drie andere lichtrecepten gebruikt om te vergelijken. Vooral de toevoeging van (extra) verrood licht is bekeken. Na de teelt is in droge stofmetingen geen verschil gezien tussen de gebruikte lichtrecepten. “De verschillen die je zag, zaten in het versgewicht. Dat is positief. Daaruit blijkt dat de plant goed gebruik heeft gemaakt van het licht. Datzelfde zag ik ook al eerder in onderzoeken in sla.”

Uiteindelijk kwam een recept met een hoog gehalte rood licht gecombineerd met blauw licht, groen en verrood licht het best uit de test. De andere recepten hadden meer blauw licht, minder rood licht of meer groen licht. “Bij elk gewas en ook ras moet van tevoren een breed lichtspectrumonderzoek worden gedaan om te bepalen welk lichtrecept het beste bij het plantje past”, legt Rick uit.

Dat betekent eigenlijk dat de teler van tevoren de morfologische eigenschappen van de plant die belangrijk voor hem of haar zijn op moet schrijven. “Als deze parameters, waaronder gewicht, plantlengte of houdbaarheid, bekend zijn, dan kan er sneller en efficiënter een lichtspectrumonderzoek worden opgezet.”


In de proef werd naar (extra) toevoeging van verrood licht gekeken. 

Klimaat
In de proef was het de uitdaging een goed compromis te vinden. Daarbij lijkt basilicum eenvoudiger op een iets lagere temperatuur te telen dan koriander op 26 graden te telen is. De compensatie-temperatuur zou dan rond de 23-24 graden liggen. “Wel betekent op een lagere temperatuur telen dat je in basilicum in snelheid en kilo’s per vierkante meter inlevert”, weet Rick.

Zijn onderzoek is vooral ook bedoeld om de teler voor ‘beginnersfouten’ te behoeden. “Wat ik in deze proef heb ondervonden, gaan zij ook ondervinden.” Bijvoorbeeld met het verplanten met organische pluggen. “Gezien de grootte van de pluggen en het feit dat ze tijdens het verplanten nog niet volledig doorworteld waren, bleek dat niet ideaal en extra vervuiling te geven. Ik weet dat de teler nog zoekende is naar de juiste plug of het juiste substraat. Daarom hoop ik ze met dit onderzoek een extra zetje in de richting van het voor hun optimale substraat of de ideale plug te geven.”

Luchtvochtigheid
Nog een tip die Rick de teler meegeeft gaat over luchtvochtigheid. Koriander bleek bij een hoge luchtvochtigheid, overeenkomstig de klimaatinstellingen bij de teler, bladrandjes te krijgen. “Nu stuurt de teler op macroklimaat, maar ik zou ze willen adviseren op microklimaat en een luchtvochtigheid van 65% te sturen. De klant zoekt nog naar de ideale planthoogte. Zeker als de planten in de cel groter worden is het goed houden van het macroklimaat lastig.”


De in de proef gebruikte grote organische pluggen bleken niet ideaal bij het verplanten

Opschalen
Deze zomer draaien bij de teler de vier AVF+ Juniors van 15 vierkante meter. Dat is een halve slag kleiner dan de klimaatcellen bij Artechno op locatie. Uiteindelijk wil de teler in kwestie gaan opschalen, maar wel in compartimenten, weet Art. “Toen de teler begon, wisten zij nog niet welke systemen er allemaal beschikbaar waren. Inmiddels weten ze dat wel. Daarom kunnen ze nu hun businesscase afronden. Ondertussen blijven zij en ook wij onderzoek doen. We gaan nog veel meer verschillende gewassen voor ze testen. Daarvoor huurt de teler de cellen bij ons.”

Om een dergelijk vooronderzoek als service ook voor nog meer telers mogelijk te maken gaat Artechno in De Lier zelf ook opschalen. Er komen meer klimaatcellen bij voor teeltonderzoek. Rick gaat het dus nog druk krijgen? “Zeker”, bevestigt Art lachend, “en daarom zoeken we ook nog extra agronomen. Zij doen het onderzoek, maken de rapportages én tegelijkertijd kan de klant ook live meekijken. Omdat vertical farming nog steeds vrij nieuw is, helpt deze service telers goed te groeien. Zelfs telers die al bekend zijn met de manier van telen. Zij zien dat wij in onze teelt soms meer bereiken dan zij en kunnen daar dan weer van leren om te optimaliseren. Er is voor iedereen nog een wereld om te winnen.”

Foto's: Verdier Creative Video 

Voor meer informatie:
Artechno
www.artechno.nl  
info@artechno.nl    

Rick van Schie
rick@artechno.nl   

Art van Rijn
art@artechno.nl