Jaz Singh, Innovation Agri Tech:

"Bladgroenten is een woord dat antipathie oproept"

"Ik heb een groot verlangen om vertical farming zo toegankelijk mogelijk te maken, zodat het geen vergane glorie wordt," zegt Jaz Singh, directeur van Innovation Agri Tech (IAG). Volgens Jaz is IAG een van de grootste indoor aeroponics-teeltbedrijven in het VK.

Innovation Agri Tech beschikt over meer dan 10.000 m2 aeroponic teeltruimte, gevestigd in het hart van de Britse counties. Het bedrijf beschouwt de locatie als een showroom voor zijn Growframe-technologie, samen met het ontkiemingsstation, de overdracht van zaailingen en de teeltcapaciteit.


Jaz Singh

Momenteel wordt er in iets minder dan de helft van de teeltlocatie onderzoek uitgevoerd. "We werken samen met verschillende prominente, wetenschappelijke partijen om ongewone producten te telen voor verschillende soorten gebruik. Hiermee bewijzen we keer op keer de veelzijdigheid van ons bedrijf," bevestigt Jaz.

Een uit-schakelaar
Het bedrijf teelt een groot aantal producten, van brassica (savooie-spitskool) tot wortelgroenten, van veelvoorkomende kruiden tot krachtige medicinale planten met sterk gereduceerde groeicycli. Jaz legt uit dat "de tijd tussen kiemen en oogsten is verminderd en het aantal oogsten is verhoogd, wat een optimaal rendement per geplant zaadje oplevert." 


De Growframe-technologie

"Bladgroenten is een woord dat antipathie oproept. Ik geloof dat het de uit-schakelaar vertegenwoordigt voor de volgende generatie van vertical farmers. Maar IAG breekt muren af, neemt bezwaren weg en ziet de mogelijkheden van de technologie," zegt Jaz.

De passie achter IAG kwam uit India en ontstond door de benarde situatie van de telers in Punjab. De schulden, verslavingen en wanhoop leidden daar tot ongelooflijk hoge aantallen zelfmoorden onder deze groep mensen, een situatie waar Jaz Singh en zijn familie persoonlijk getuige van waren. Hij legt uit dat dit tuinbouwlandschap wordt veroorzaakt door lage productieprijzen, slechte irrigatie, hoge teeltkosten en misbruik door private investeerders. Het belangrijkste was echter het ongeschoolde en onbeperkte gebruik van chemische meststoffen en als gevolg daarvan mislukte oogsten. Er moest toch een betere manier zijn, vond Jaz.

Helemaal verticaal
Het verschil tussen de technologie van IAG en andere vertical farmers in het VK is dat de Growframe 'daadwerkelijk verticaal' is. "Onze dubbelzijdige, modulaire, positioneerbare panelen hangen in een rek, wat simpelweg betekent dat we ze kunnen verplaatsen. Dan wel dichterbij of verder weg van de specifieke lichtbron met variabele golflengte. Op deze manier bevorderen we de groei van een groot aantal soorten binnen één set panelen," zegt Jaz.

Daarnaast zorgt het ontwerp van de GrowFrame ervoor dat een medewerker toegang heeft tot alle kanten. Zonder op hoogte te werken is er ook geen behoefte aan dure en zware apparatuur en zijn er geen gezondheids- en veiligheidsrisico's die leiden tot hogere verzekeringskosten. Volgens Jaz verlaagt het systeem ook de arbeidskosten, omdat het systeem een hoogte heeft van 1,80 meter. De meeste medewerkers kunnen op die hoogte oogsten of het gewas verzorgen, zodat de activiteiten efficiënt en veilig plaats kunnen vinden.

Snelle uitbreiding
"We hebben het geluk gehad dat we een aantal fantastische nieuwe medewerkers aan ons team toe hebben kunnen voegen. Een procurement & productmanager, een strategic relationship manager, onze agritech business executive en onze grower/agronomist," zegt Jaz. Hij zegt dat het team, in combinatie met de vaardigheden van dr. Chris Foulds, die als consultant voor hen werkt, het bedrijf de toekomst in leidt met een wereld aan ervaring in de tuinbouwsector.

Toekomstplannen
Red Tractor Food Safety Accreditation staat ook op de agenda voor IAG. Daarmee banen ze de weg voor andere vertical farmers in deze nieuwe omgeving. "Het is essentieel om onze processen en protocollen in elke fase van de teeltcyclus te beoordelen, zodat we de consument ervan kunnen verzekeren dat ons product 'veilig' is en vooral ook 'schoon'."

Jaz zegt dat "IAG een uitstekende samenwerking heeft met de onderzoeksgemeenschap in het VK, evenals met andere bedrijven die dezelfde kernwaardes hebben als wij. Onze technologische routekaart zal worden verspreid vanuit het VK naar Europa en de VS."

Voor meer informatie:
Innovation Agri Tech
Jaz Singh, CEO
info@iagri-tech.com 
iagri-tech.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven