Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw beschermt innovatie met meer dan alleen octrooi

Wat hebben Nunhems, Signify*, Gege Machinebouw, Erfgoed Nederland én Van der Valk Horti Systems gemeen? Het zijn binnen hun marktsegment allemaal grote octrooiaanvragers. Dit blijkt uit het rapport 'Octrooien in Nederland' waarin de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de cijfers over de periode 2013-2017 heeft samengevat. 


In de tuinbouw wordt ook veel kwekersrecht gebruikt. Hier een slaras in de demokas van Nunhems, tegenwoordig BASF Vegetable Seeds. Foto: eigen archief GroentenNieuws. 

Het is het derde rapport in een reeks onderzoeken van Octrooicentrum Nederland. Net als in de eerdere edities kijkt ook dit rapport wat verder terug in de tijd. Octrooien worden - over het algemeen - 18 maanden na aanvraag gepubliceerd waardoor er geen gegevens beschikbaar zijn van de afgelopen 2 jaar. 

Een belangrijke opmerking bij de cijfers is dat in de tuinbouw lang niet alle innovaties met octrooi beschermd worden. Geheimhouding, kwekersrecht, merkenrecht en auteursrecht zijn andere intellectueel eigendomsrechten die in o.a. deze sector in meer of mindere mate gebruikt worden. In de topsector tuinbouw wordt bijvoorbeeld het kwekersrecht door veel meer bedrijven gebruikt en ook is geheimhouding hier, zo valt te lezen in het rapport, 'in veel gevallen een waardevol alternatief voor octrooien'.

*in Europees verband was Signify als verlichtingsbedrijf alle andere partijen in die markt over 2020 te slim af met de meeste octrooiaanvragen. 

Bekijk hier het rapport met cijfers over 2013-2017