Telers en cijfers in landbouwrapport Vlaanderen

De doorsnee landbouwer wordt ouder. Dat is één van de conclusies die staat in het deze maand verschenen tweejaarlijkse Landbouwrapport (LARA). Daarin geeft het Vlaams landbouwministerie een statusupdate van de land- en tuinbouw op basis van de recentste cijfers voor structurele, economische, sociale en omgevingsindicatoren. Ook staan er diverse portretten van ondernemers in, waaronder van tomatentelers Kevin en Shana Schietecatte.

Portret
Met zijn 32 jaar is Kevin vrij jong. De teler van het familiebedrijf Vermarke vertelt de komende jaren te willen inzetten op efficiëntie en kostenbesparing nu de kas up-to-date is. Naast tomaten telen maakt het bedrijf onder het merk Tompuur tomatenpuree, groentesaus en gazpacho zonder bewaarmiddelen, kleurstoffen of toegevoegde suikers. Op die manier geeft de teler resttomaten een nieuw leven. 


Foto: LARA

Vergrijzing
In 2001 was de gemiddelde leeftijd van de bedrijfshoofden van professionele landbouwbedrijven (met standaardoutput groter dan 25.000 euro) 48 jaar, terwijl dit in 2016 al 54 jaar is. Deze evolutie lijkt nog niet te keren. Slechts 13% van de bedrijfshoofden van 50 jaar en ouder geeft in 2016 aan een vermoedelijke opvolger te hebben, zo valt te lezen in LARA.

Voornamelijk bij de kleine bedrijven is er geen opvolger en veel van deze bedrijven blijven dus niet meer bestaan. Bij grotere landbouwbedrijven (met een standaardoutput van 250.000 euro of meer) heeft zowat 25% wel een opvolger. De grotere bedrijven worden ook gerund door gemiddeld jongere bedrijfshoofden.

De vergrijzing in de landbouwsector is een gevolg van de beperkte instroom van nieuwe landbouwers en de uitstroom op hoge leeftijd. Veel landbouwers doen namelijk verder wanneer ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. In 2016 was 16% van de bedrijfshoofden van professionele landbouwbedrijven ouder dan 65.

Bekijk hier het complete rapport met daarin o.a. het portret van de tomatentelers en -verwerkers hier. Tegelijk met het LARA werd ook een nieuwe cijferwebsite gelanceerd. Die website is hier te bekijken: www.landbouwcijfers.vlaanderen.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven