Tomatenmarkt toont herstel na matige start 2021

Tholen - Na een matige start van het tomatenjaar 2021 zijn de prijzen in april in Nederland terug op niveau gekomen. Echte uitschieters noteert Spanje, waar de prijzen in maart en april hoger lagen dan het vijfjarig gemiddelde.

Italië en Frankrijk daarentegen noteren flink lagere prijzen in april, zo blijkt uit cijfers op het tomatendashboard van de Europese Commissie.


Klik hier voor vergroting

Bijzondere tijden
Over de hele linie ligt het gemiddelde tot en met week 18 net boven het vijfjarig gemiddelde en net onder het niveau van vorig jaar. Toen was echter net corona ingetreden met hamsteren en flinke piekprijzen op de markt tot gevolg. Het maakt vergelijken lastig.

Ook was het, in ieder geval in Noordwest-Europa, al veel meer voorjaar dan nu het geval is met zelfs halverwege mei nog steeds lage temperaturen en kwakkelweer. Het maakt dat de consumptie wat achterblijft. Voor cherrytomaten en andere kleinere maten lijken hier last van te hebben op dit moment. 

Nederland
Richting Pasen liepen de prijzen flink op. Daarna zijn, zoals gebruikelijk is met het toenemen van de volumes uit ook de onbelichte teelt, de prijzen gaan zakken. De komende tijd blijft het spannend hoe de markt de toenemende volumes gaat opnemen. Coronamaatregelen en horecasluitingen blijven immers nog steeds een belemmering voor de afzet.


Klik hier voor vergroting

België
Eenzelfde beweging is ook te zien op de Vlaamse VBT-klokken. Na Pasen werd een scherpe daling ingezet. Los van de flinke coronapiekprijs vorig jaar begin april liggen de prijzen momenteel net als in Nederland redelijk op gemiddeld niveau. 


Klik hier voor vergroting

Spanje
Zoals gezegd springt vooral Spanje eruit. Hier lijkt de koude winter met noodweer en ook een gedaald areaal voor minder productie en hogere prijzen te hebben gezorgd. Zeker in maart, maar ook in april ligt het gemiddelde hoger dan de afgelopen vijf jaar.


Klik hier voor vergroting

Italië
In Italië en Frankrijk is dat anders. In Italië zet de tomatenmarkt traditioneel de daling in vanaf mei, maar nu is er al een serieuze daling in prijs van maart naar april te zien. 


Klik hier voor vergroting

Frankrijk
In Frankrijk is, in vergelijking wederom met het bizarre coronavoorjaar vorig jaar, het seizoen met flink lagere prijzen gestart. Over april bekeken ook gemiddeld lager dan de afgelopen vijf jaar.


Klik hier voor vergroting

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven