Meer groei en meer strekking met nieuw ras in belichte paprikaproef

Voor het derde jaar op rij worden er belicht paprika's geteeld in het Delphy Improvement Centre. In de proef, in opdracht van Kas als Energiebron, staat dit jaar voor het eerst het ras Gina. Ook nieuw is dat de proef volledig onder full LED staat op 1000 vierkante meter. Jeroen Zwinkels van Delphy geeft een update.

De problemen die de onderzoekers de eerste twee jaren tegenkwamen, waren met name een korte gedrongen groeiwijze, een snelle veroudering van de bladeren en een moeilijk overgang van het gewas van de belichtingsperiode naar het meer natuurlijke licht in het voorjaar. Dit jaar gaat dat beter, zelfs onder full LED. "Waar we andere jaren continu bezig waren om op voldoende groei en strekking te sturen, zien we de afgelopen belichtingsperiode dat de groei zo’n 7-8 cm per week is en dat de strekking continu ongeveer 5 cm per internodium is ten opzichte van 3 cm vorig jaar. Andere jaren stuurden we op groei en strekking, door hele hoge etmaaltemperaturen van rond de 24°C aan te houden. Dit jaar was dat veel minder nodig en hebben we in etmaaltemperatuur gemiddeld ongeveer 1°C lager gezeten dan vorig jaar."

Verbeterpunten zijn er ook. "Ook dit jaar zien we bij metingen 20 en 40 cm onder de kop dat de activiteit van de bladeren zeer snel uitdooft. Daarnaast is de verdamping en daarmee het transport van voedingselementen een aandachtspunt."

Lees de hele update op Kas als Energiebron


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven