117 nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toegelaten in 2020

In 2020 nam het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) 123 besluiten over aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen en 71 voor biociden. Hiervan werden respectievelijk 6 en 10 aanvragen volledig afgewezen. Ook werden bij een aanzienlijk deel van de toelatingen – in 2020 bij 50% van de gewasbeschermingsmiddelen en 62% van de biociden – voor het besluit nog voorschriften aangescherpt.

Door de coronapandemie steeg in 2020 de vraag naar desinfectiemiddelen. Het Ctgb doet de risicobeoordelingen voor tijdelijke vrijstellingen en geeft ministeries advies. De Ctgb-website en -servicedesk waren in Nederland vraagbaak en centraal aanspreekpunt voor informatie en vragen over desinfectiemiddelen, van ziekenhuizen en producenten tot supermarkten. De servicedesk beantwoordde een kwart meer vragen (+ 600) dan andere jaren. Daarnaast blijft het Ctgb waarschuwen voor het risico van resistentie.

Vanwege overschrijdingen van de toelatingsnorm in oppervlaktewater, nam het Ctgb een besluit over het stapelen van verschillende gewasbeschermingsmiddelen met dezelfde werkzame stof. Voor vier werkzame stoffen komt er een beperking tot een maximale hoeveelheid werkzame stof per jaar op eenzelfde perceel. Zo blijft het Ctgb ook bij toegelaten middelen sturen op veilig gebruik.

Klik hier voor het jaarverslag en een tweetal infographics waarin de voornaamste resultaten van het afgelopen jaar worden weergegeven.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven