Telers kiezen voor aeroponics

Het Franse voedselverwerkende bedrijf LSDH en het Koeweitse bedrijf The Green Life Company hebben iets gemeen. Ze kozen allebei voor een innovatief aeroponisch teeltsysteem, ontwikkeld door het Zwitserse bedrijf CleanGreens, dat planten in staat stelt te groeien zonder aarde.

"Met ons systeem kunnen sla en aromatische kruiden telen met 97% minder water, terwijl de productiviteit met een factor 30 verbetert, dankzij een aeroponic systeem", zegt CleanGreens CEO Serge Gander. "Deze twee nieuwe projecten zijn een belangrijke stap in de groei van CleanGreens."

Versterkte samenwerking
Het eerste contract werd getekend met een al lang bestaande partner: het Franse voedselverwerkingsbedrijf LSDH, waarvan dochteronderneming Les Crudettes actief is in de teelt van sla. "Het is voor ons een groot genoegen om de aeroponic technologie, ontwikkeld door CleanGreens, al meer dan vijf jaar een vertrouwde partner, voort te zetten en te intensiveren," zegt Emmanuel Vasseneix, CEO van de LSDH groep.

Het familiebedrijf telt ongeveer 2.000 werknemers en heeft een jaaromzet van 900 miljoen euro. Na de inhuldiging van zijn eerste commerciële kas in Frankrijk in 2019, spreekt Les Crudettes nu zijn vertrouwen uit in de expertise van CleanGreens door een installatie van 8.000 m2 toe te voegen die volledig gewijd is aan aromatische kruiden.

De nieuwe kas maakt ook deel uit van een circulaire-economiebenadering, aangezien deze zal worden aangedreven door energie die wordt teruggewonnen uit een nabijgelegen LSDH-teeltlocatie. Met een jaaropbrengst van 150 ton aromatische kruiden zal het mogelijk zijn een betrouwbare lokale dochteronderneming te ontwikkelen, waardoor de invoer met 30 vrachtwagenladingen per jaar zal verminderen. De faciliteit zal medio 2022 operationeel zijn.

Internationale uitbreiding
Het tweede project is een kas van 7.000 m2 voor een nieuwe klant in Koeweit, een mijlpaal in de groei van het bedrijf buiten Europa. Deze installatie zal 70 ton aromatische kruiden en 210 ton sla per jaar produceren, waardoor 17 vrachtvluchten en de CO2 die deze zouden uitstoten, vermeden worden.

De klant, The Green Life Company, besloot met CleanGreens in zee te gaan om in te spelen op de behoefte van de Golf aan verse producten. "De aeroponic technologie van CleanGreens is perfect geschikt voor de behoeften van Koeweit," zegt Adel Al Shamali, president en medeoprichter van The Green Life Company. "Het tekort aan bladgroenten en aromatische kruiden, onze sterke afhankelijkheid van import (tot 70%) voor deze producten, onze extreme weersomstandigheden en onze beperkte watervoorraden zijn allemaal factoren die dit project veelbelovend maken."

Door de impact op de wereldwijde toeleveringsketen heeft de Covid-19-pandemie de bezorgdheid van Koeweit over de voedselzekerheid doen toenemen, waardoor de regering voor een groot probleem kwam te staan. De water- en energiebesparingen van de CleanGreens-oplossing zullen een verdere stap betekenen in de richting van zelfvoorziening op voedselgebied. Het project, dat in 2022 operationeel wordt, valt binnen het kader van een breder partnerschap voor CleanGreens in de regio.

Deze nieuwe contracten vormen twee pijlers in de strategie van CleanGreens voor groei en internationale expansie. Ze zullen de omzet van het bedrijf opvoeren en het bedrijf in staat stellen zijn personeelsbestand met 30% uit te breiden.

Andere projecten zijn in bespreking in verschillende landen binnen en buiten Europa. "De contracten bevestigen ook de belangstelling van zowel het publiek als de voedselverwerkende industrie voor aeroponics, die een uitstekende productiviteit garanderen, evenals de eliminatie van gewasbeschermingsmiddelen, momenteel een onderwerp van verhitte discussie in Europa."

For more information:
Céline Calais 
CleanGreens Solutions SA
+ 41 21 545 99 25 
info@cleangreens.ch 
www.cleangreens.ch  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven