Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitgroeiduur vertragen bij hitte goed voor vruchtkwaliteit aardbei

Aardbeien staan erom bekend dat ze bij hitte te kleine vruchten maken. Cevefresa testte een hittewerende en een zon-en-hitte-werende coating uit. ReduSol pakt in hun bedrijfssituatie het beste uit.

De hete zomers en hittegolven vroeg in het jaar zorgen ervoor dat veel kwekers met een nieuwe blik gaan kijken naar mogelijkheden om licht en hitte in de kas te sturen. Aardbeienbedrijf Cevefresa in Wiekevorst bij Heist-op-den-Berg heeft vier mogelijkheden om te koelen: luchten, inzet van het beweegbare scherm, coaten en het dak beregenen. “De dakberegening kunnen we eigenlijk maar weinig inzetten”, vertelt eigenaar Patrick Celis. “Er zit hier zoveel ijzer in het grondwater dat ontijzeren maar heel moeilijk lukt. Je krijgt dan aanslag op de ruiten die het glas ondoorzichtiger maakt en nauwelijks te verwijderen is.” 

Om ook in droge tijden voldoende water ter beschikking te hebben, heeft hij daarom een relatief groot bassin aangelegd voor zijn kas van 8000 m2. Het opgevangen regenwater gebruikt hij veelal als gietwater en alleen in extreme gevallen voor de dakberegening. 

De kassen hebben een poothoogte van 3,5 meter. Er hangt een lichtdoorlatend energiescherm in. “Dat kunnen we ook inzetten om de zon te weren, maar omdat de kas relatief laag is, wordt het dan onder het beweegbare scherm regelmatig echt te warm”, vertelt hij. 

Smakelijke rassen 
Cevefresa teelt in het voorjaar de smakelijke rassen Sonata en Sonsation, en in de zomer het standaardras Elsanta. “De vroege rassen zijn nog wat gevoeliger voor hitte. De oogst begint begin april en duurt tot half mei. We hebben de afgelopen jaren in die tijd al regelmatig hoge temperaturen gezien. Dat gaat echt ten koste van de kwaliteit. De bestuiving verloopt nog wel goed, maar de uitgroeiduur wordt te kort waardoor je kleine vruchten krijgt.” 

De vraag is dan wat de beste coatingstrategie is: de hitte selectief uit de kas houden of het hele zonlicht gedeeltelijk afschermen. “Om daar een antwoord op te vinden, hebben we de helft van de kas laten coaten met ReduHeat en de andere helft met ReduSol”, zegt hij. 

ReduHeat laat het groeilicht (PAR) door, maar blokkeert infrarood dat voor de opwarming van het gewas zorgt. ReduSol schermt meer van zowel het groeilicht als infrarood weg.

Betere kwaliteit 
“Uit de proef bleek dat ReduHeat niet voldoende werkte. We hebben loonbedrijf De Ceuster nog een paar extra emmers op laten brengen, maar dat maakte het wel duurder. De conclusie is dat ReduSol in onze situatie toch de beste oplossing is, ondanks dat het veel licht wegneemt, omdat ReduSol ook de meeste hitte wegneemt. Het is een afweging waarbij je alle voors en tegens meeneemt”, vertelt Celis. 

Onder ReduSol was de kastemperatuur een stuk lager dan onder ReduHeat, wat resulteert in een betere vruchtmaat. Cevefresa verkoopt de aardbeien deels via veiling Coöperatie Hoogstraten, maar ook een groot deel aan huis via drukbezochte aardbei-automaten, waarbij de klanten zichzelf van maart tot het einde van het jaar kunnen bedienen. “Dat liep afgelopen jaar uitzonderlijk goed. De laatste jaren is er wel veel glas bijgebouwd, maar de prijzen blijven toch redelijk op peil. Daarnaast blijken in het coronajaar alle gezonde producten meer aan te slaan.”

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
+31 (0)13 507 70 69
sales@redusystems.com
www.redusystems.com

Publicatiedatum: