Schermdoek en daksproeiers zorgen samen voor juiste groeiklimaat sla

In de zomer wordt het telen van slasoorten een uitdaging. Te grote hitte leidt vaak tot ‘rand’ of wortelproblemen. Wim van Dijck combineert verschillende maatregelen om tot een goed teeltresultaat te komen.

Wim en Ingrid Van Dijck-Mols telen op 7500 m2 verschillende slasoorten in Broechem, dichtbij Antwerpen. Het hele jaar door telen zij kropsla en in de winter tevens alternatieve soorten als Lollo Bionda, Lollo Rosso, groene en rode eikenbladsla.  

In het voorjaar, wanneer de instraling toeneemt, krijgt het gewas steeds meer behoefte aan bescherming. Van Dijck: “We beginnen met het dichttrekken van het schermdoek, waarbij we een kier van 30-50 centimeter openlaten, omdat het anders te warm wordt. Tegen eind april of mei is dat echt niet meer voldoende. Dan laten we ReduSol opbrengen.”

Gemakkelijk verwijderbaar 
Over ReduSol is hij tevreden. “Vroeger werkten we wel met vast wit (krijt) maar ReduSol kun je goed laten opbrengen in een egale laag en het gaat er gemakkelijker af. Dit was met het krijt wel eens anders.”  

Meestal schakelt hij loonbedrijf De Ceuster in om ReduSol op te brengen. “Het precieze moment hangt van de weersverwachting af. We laten geen enorm dikke laag opbrengen – omgerekend 12 emmers per hectare – dit doen we omdat we al het licht willen benutten dat het gewas aankan” vertelt hij.

Hittegolven 
De afgelopen drie zomers waren er diverse hittegolven. Voor Van Dijck heeft dat niet geleid tot een andere manier van krijten of heroverweging van het soort coating. “Wel hebben we het schermdoek vaker moeten inzetten. Wanneer het echt te heet wordt, kunnen we ook nog daksproeiers gebruiken. Als je de ramen dan een beetje dichtknijpt, wordt het gewas niet nat. Het grondwater hier is er heel geschikt voor: er zit wel een beetje kalk in, maar geen ijzer.” 

Vooralsnog is hij van plan de huidige werkwijze – combinatie van ReduSol, schermdoek en daksproeiers – voort te zetten. Ondanks de extremere omstandigheden die zich soms in de zomer voordoen, is dit de meest betrouwbare werkwijze gebleken.

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
+31 (0)13 507 70 69
sales@redusystems.com
www.redusystems.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven