Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Late start oogst aardbeien uit tunnels in West-Duitsland door koud weer

In week 18 zijn de Landgard-lidbedrijven in het westen van Duitsland met de oogst van de eerste vollegronds aardbeien uit de tunnelteelt begonnen. "Bij deze teeltwijze liggen we slechts enkele dagen achter bij onze oogststart in vergelijking met het afgelopen jaar. De oogst van aardbeien uit de vollegrond die zijn afgedekt met folie zal echter vermoedelijk, afhankelijk van de regio, zelfs zo'n tien dagen tot drie weken later starten dan in 2020. Reden hiervoor is vooral de kou en de donkere maand april. En ook de temperaturen in mei mogen voor onze aardbeien graag nog wat omhoog gaan", vat Arthur Heinze, distributieleider fruit bij Landgard West Obst & Gemüse, samen.

"In enkele gevallen is het tot vorstschade gekomen. Wanneer er in de komende weken geen sprake meer zal zijn van temperaturen onder nul, gaan we vergeleken bij vorig jaar in z'n totaliteit uit van een iets kleinere oogst en een normale kwaliteit."


Landgard-teler Marc Wachendorf / Foto: Landgard

Uitdagingen in de vollegrondsteelt
Op de velden van Landgardteler Marc Wachendorf ziet het er ongeveer net zo uit. Op circa 23 hectare teelt hij in Wachtberg-Fritzdorf de vroege aardbeienrassen Clery en Aprica, evenals het late ras Elegance in de vollegrond. "Dit jaar is wel ongebruikelijk, we moesten de gewassen duidelijk vaker bedekken en de folie weer wegnemen dan in andere jaren. Hierdoor zijn we tot nu toe van grotere vorstschade bespaard gebleven. Maar voor de planten betekent het natuurlijk stress. Ze zijn bijna klaar voor de start van de oogst, maar momenteel gebeurt er vanwege het koele weer nog niet veel", zegt Marc Wachendorf. "Maar zo gaat het nou eenmaal in de vollegrondsteelt: hoe het seizoen wordt, kan men eigenlijk pas zeggen wanneer hij van start is gegaan."

In z'n totaliteit hoopt de teler op een laat, maar qua hoeveelheid en kwaliteit normaal aardbeienseizoen. "Geringe verliezen door vorst of ongelijkmatig gevormde aardbeien zijn voor ons niet ongebruikelijk. En wanneer de prijzen, zoals reeds in de afgelopen jaren, voor aardbeien uit de vollegrond uit Duitsland op een goed niveau blijven en de gestegen kosten voor arbeid, veiligheids- en hygiënemaatregelen opvangen, kunnen we alles bij elkaar tevreden zijn." 

Hogere lasten
"Met het oog op de coronapandemie hebben onze lidbedrijven natuurlijk duidelijk hogere organisatorische en financiële lasten te dragen. Telers en seizoensarbeiders hebben zich echter goed op de situatie voorbereid en zijn door het afgelopen seizoen inmiddels vertrouwd met de maatregelen. Zo staat uit huidig oogpunt niets een goede oogst in de weg", zegt Julian Armbruster, verantwoordelijk voor de in- en verkoop van vers fruit bij Landgard Süd Obst & Gemüse.

De vroege aardbeien uit verwarmde kasteelt kon Landgard al in week 13 op de markt brengen. Andere kasaardbeien volgden in het westen in week 15/16. Het zuiden van Duitsland startte in week 16 met de eerste kleine hoeveelheden uit de tunnelteelt, de oogst in de vollegrond onder dubbele afdekking zal hier vermoedelijk in week 19 beginnen.

Test nieuwe rassen
Aangezien de weersomstandigheden voor de teelt in de vollegrond steeds uitdagender worden, ziet telerscoöperatie Landgard in z'n totaliteit nog steeds een duidelijke trend richting bedekte teelt. Maar er zijn ook spannende testen met nieuwe, meer aromatische rassen, die de retail een goede houdbaarheid en de consumenten nog meer smaak bieden.

Voor meer informatie:
www.landgard.de 

Publicatiedatum: