Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Draadloos radiosysteem monitort kas

Met een technologie die niet op het elektriciteitsnet hoeft te worden aangesloten kunnen telers hun kas van op afstand monitoren. 

Dit is mogelijk dankzij LoRaWAN, een draadloos radiosysteem dat gegevens over lange afstanden communiceert zonder dat er een internetverbinding nodig is.

Luca Occhipinti toont een zonnepaneel voor energie-opslag, aangesloten op een Lualtek sensor

Lualtek, een Siciliaans bedrijf uit Comiso, dat wordt geleid door de broers Alessio en Luca Occhipinti, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de systemen voor land- en tuinbouwbedrijven. In een interview vertellen ze over een bedrijf dat zachtfruit teelt en al enige tijd met succes gebruikmaakt van de Lualtek-technologie. 

“Wij installeren innovatieve sensoren in de kas die we zelf maken. Dit zijn apparaten met een laag verbruik en zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet, maar op een batterijsysteem met een levensduur van minstens 10 jaar. Het systeem werkt dus altijd en stelt ons in staat een constante bewaking van de gewassen te garanderen”, zegt Luca Occhipinti.

Tensiometer, om de kracht waarmee het water door de bodem wordt vastgehouden, te meten

“Naast de sensoren hebben wij het toepassingsgedeelte toegevoegd, waarmee de condities van de kas op afstand kunnen worden geprogrammeerd en gewijzigd. De teler en de teeltdeskundige zijn in staat om onder andere het klimaat van de kas en de fertigatie in te stellen. Wanneer de sensoren de ingestelde temperatuur detecteren, openen zij de deuren of sluiten zij deze. De teler kan de gegevens ook op afstand volgen en steeds de noodzakelijke keuzes maken. Hij kan dit ook allemaal op afstand doen en op elk gewenst moment.” 

Thermo-hygrometer, om de temperatuur en luchtvochtigheid te meten

“In de kas waar we nu staan hebben wij een omgevingsthermometer, een thermo-hygrometer en enkele sensoren voor de PH-waarden en de elektrische geleidbaarheid van het substraat gemonteerd. Daarnaast ook een tensiometer, een sensor voor zonnestraling, een sensor voor bladbevochtiging, een mini-buitenweerstation en actuatoren voor het openen van de gemotoriseerde deuren. Wij hebben ook de mogelijkheid om te bepalen wanneer de ventilatoren worden aangezet evenals het fertigatiesysteem. De teler ontvangt een melding wanneer bepaalde waarden een zeker punt bereiken, een succes-failure-notificatie. Al deze functies kunnen worden beheerd vanaf een smartphone en dat zorgt voor een grote besparing van tijd en mankracht.” 

Bladvochtigheidssensor van Lualtek

Lualtek sensoren worden in eigen huis gemaakt. Ze zijn elders niet te vinden. Ze werken tot op 10 km afstand, een bereik dat kan worden uitgebreid door extra gateways te installeren. De sensoren worden vervaardigd en gemoduleerd afhankelijk van de te controleren parameters.

Schermafbeelding van de Lualtek-app met informatie over de thermo-hygrometer van het substraat

Het is bekend dat dezelfde kas verschillende klimaatzones kan hebben. Het Lualtek-systeem kan zich richten op microzones van de omgeving en verschillende metingen uitvoeren op basis van de omstandigheden van die bepaalde plant of zone. 

Voor meer informatie:
Luca Occhipinti 
Lualtek Srls
+39 3349928101
info@lualtek.it 
lualtek.io

Publicatiedatum: