DNA-merkers ontdekt die ToBRFV-resistentie uitlokken

TomaTech heeft een voorlopig patent aangevraagd voor de identificatie van de DNA-merkers die gecorreleerd zijn aan resistente eigenschappen voor het Tomato Brown Rugose Fruit Virus. Daarmee verwacht de Israelische veredelaar de veredeling en commercialisering van niet-genetisch gemodificeerde tomatenvariëteiten met een hoge resistentie zal versnellen. 

Ofer Ben Zvi, CEO van TomaTech: "Na jaren van intensieve R&D inspanningen is TomatTech erin geslaagd om DNA-merkers te identificeren die resistentie uitlokken tegen ToBRFV. Deze ontdekking zal ons in staat stellen om snel een compleet portfolio van resistente tomatenrassen voor wereldwijde introductie te ontwikkelen en zal ten goede komen aan de telers en de gehele waardeketen door te zorgen voor een consistente toeleveringsketen en zal tegelijkertijd de teeltkosten verlagen."

TomaTech maakte ToBRF-virusresistentie tot een van zijn top R&D-doelstellingen en werkt sinds 2017 intensief aan de ontwikkeling van nieuwe resistentiebronnen en nieuwe cultivars.

Favi Vidavski, directeur en hoofd R&D van TomaTech: "Het vermogen om zowel sterke resistentie te vinden als DNA-merkers te identificeren, waarbij we onze IP beschermen door het indienen van de voorlopige octrooiaanvraag, toont aan dat TomaTech in staat is om zich in de frontlinie te positioneren in het onderzoek naar en de veredeling van tomatenrassen voor de wereldmarkt." 

DNA-merkers identificeren
Vidavski: "We ontwikkelden een geavanceerd, zeer efficiënt screeningsysteem op basis van gecontroleerde inoculatie en moleculaire technologie waarbij we voortdurend tienduizenden tomatenplanten onder de meest zware omstandigheden testten. Een jaar geleden bereikten we een doorbraak met de ontdekking van specifieke DNA-merkers die van cruciaal belang bleken te zijn bij het isoleren, identificeren en introduceren van ToBRFV-resistente genen, die we in onze belangrijkste commerciële tomatenrassen hebben geteeld."

Intermediaire resistentie vs. hoge resistentie
TomaTech heeft al intermediaire resistentie (IR) in haar gehele veredelingsprogramma geïntroduceerd, terwijl tegelijkertijd de inspanningen worden uitgebreid om de volgende fase van hoge resistentie (HR) te bereiken die naar verwachting in de nabije toekomst zal worden voltooid. "We hebben met succes een indrukwekkend portfolio van commerciële ToBRFV-resistente (IR) tomaten geïdentificeerd en geproduceerd die nu al beschikbaar zijn voor onze klanten," aldus Vidavski. 

De innovatie van TomaTech kan worden toegepast op een uitgebreide reeks tomatenrassen in alle segmenten en kan worden aangepast aan zowel verwarmde als niet-verwarmde kassen. TomaTech zal zich inspannen en blijven investeren om echte oplossingen naar telers te brengen.

Voor meer informatie:
TomaTech
www.tomatech.com
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven