Tomatenras Merlice breekt oogstrecord in China

Sinds de oprichting in 1996 is de Haisheng Group uitgegroeid tot een bekend merk in de high-end AGF-markt en zijn ze begonnen met de teelt van hightech glastomaten van De Ruiter. De Ruiter is erg trots dat Haisheng sinds 2019 Merlice heeft geselecteerd als hun grote trosras.

Adam Huang en Kangping An van Haisheng vertellen waarom zij voor Merlice hebben gekozen: "De afgelopen jaren zagen we de vraag naar grote trostomaten snel toenemen. Ons team ging op zoek naar het beste tomatenras in dit segment. Joyce Cui, onderdirecteur van de Haisheng Group, ondersteunde ons bij het vergelijken van rassen, waaronder verschillende tomatenrassen van De Ruiter. Ons team bezocht het De Ruiter Experience Center in Nederland om onze opties nauwkeurig te bekijken. In 2018 hebben we Merlice uitgeprobeerd en vervolgens besloten om deze tomaat in ons station in Zhangye te gaan telen."

Opbrengst en flexibiliteit
Adam: "De belangrijkste reden voor ons om voor Merlice te kiezen is het hoge opbrengstpotentieel. De afgelopen twee jaar heeft Merlice zijn waarde voor de teelt overtuigend bewezen. We waarderen ook de flexibiliteit van Merlice: we kunnen zowel tros als los oogsten."

Wat de opbrengst betreft heeft Haisheng een record gevestigd: Merlice produceert meer dan 82 kg/m2. "Wij telen Merlice onbelicht. De teelt en opbrengst van Merlice profiteren van de uitstekende teeltomstandigheden in de regio Zhangye. We hebben een hoog lichtniveau, dat vergelijkbaar is met Spanje. Door een hoogte van 1500 m, kunnen we telen met koude nachten, zelfs in de zomer. Dit maakt het gemakkelijk om planten en ziekten te bestrijden en natuurlijk om te telen met een groot verschil in temperatuur overdag en 's nachts. Zo lukt het ons om Merlice optimaal en generatief te sturen."

Merlice op onderstam De Ruiter
Haisheng selecteerde voor Merlice een De Ruiter-onderstam. Kangping: "Als je een hoge opbrengst nastreeft, heeft Merlice een zeer sterk wortelgestel nodig. Juist dat is een van de beste eigenschappen van de onderstam van onze keuze. Deze onderstamsoort ondersteunt de hele plant voor een betere teelt en een betere vitaliteit van de plant. En na twee jaar kunnen we zeggen dat Merlice heel goed heeft gepresteerd met deze onderstam van De Ruiter."

Marktprestaties
Haisheng ervaart inmiddels het vertrouwen van de retail als het om Merlice gaat. "De Chinese markt vraagt om redelijke prijzen, maar ook om de afwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen. Merlice heeft een sterk resistentiepakket, dus we gebruiken helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen en in plaats daarvan maken we soms gebruik van biologische gewasbestrijding."

Adam: "Van oogst tot markt of supermarkt duurt het maximaal 3 dagen om te distribueren. Alle tomaten worden verpakt in onze eigen verpakkingsfaciliteit. De markt van Haisheng ontwikkelt zich rond grotere steden als Shanghai en Beijing; we bestrijken het hele oost- en zuidkustgebied in China. Tomaten aan trossen blijven lang vers dankzij de voedingsstoffen die na de oogst in de tros zitten. Wat de houdbaarheid betreft: die verschilt sterk per locatie. Op sommige groothandelsmarkten is geen klimaatbeheersing. Dus op sommige verkooppunten komen de tomaten in aanraking met hoge temperaturen en zijn ze korter houdbaar."

Branding
"We zijn nu bezig met de branding van Merlice vanwege de intense smaak. In tegenstelling tot Europa hebben wij niet de gewoonte om grote trostomaten in salades te gebruiken. We gebruiken Merlice bijvoorbeeld in de keuken als de ideale tomaat voor de traditionele keuken: roerei met tomaat. Voor de culinaire markt waren de traditionele tomaten het belangrijkst, maar Merlice smaakt veel beter!"

Nederlandse intelligentie
Op dit moment beschikt Haisheng over meer dan 70 ha kassen die in slechts 4 jaar zijn gebouwd. In de komende 4 jaar wil Haisheng daar nog eens een indrukwekkende 100 ha aan toevoegen. Adam: "Op onze locatie in Zhangye hebben we samengewerkt met een Nederlands bouwbedrijf om onze kassen te bouwen. Zij doen veel meer dan alleen een kas bouwen. Samen bouwen we hypermoderne, semi-gesloten kassen die temperatuur, licht, water, meststoffen, logistiek en andere elementen integreren in intelligente hightech kassen."

Samenwerken met De Ruiter
Adam: "We zijn blij met de manier waarop we met De Ruiter hebben kunnen samenwerken. We zijn een aantal keren in het Experience Center van De Ruiter geweest om kennis te maken met een professioneel team van commerciële en technische experts. Onze vertegenwoordigers van De Ruiter, Ruifang Wang en Yi Wang, hebben een grote bijdrage geleverd aan ons bedrijf. Maar ook het in Nederland gevestigde team, vertegenwoordigd door Jack Endhoven en Arco van der Hout, is altijd beschikbaar om technische rasexpertise te ondersteunen of de laatste ontwikkelingen op het gebied van nieuwe genetica en markttrends te bespreken. Deze dynamische manier van regio-overschrijdende ondersteuning komt ons ten goede met nieuwe inzichten en praktische adviezen. Door inspirerende digitale bijeenkomsten en face-to-face bezoeken slagen we erin om in contact te blijven en onze samenwerking met De Ruiter en Haisheng voort te zetten."

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
www.deruiterseeds.com
 
 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven