Chinees-Nederlands voorbeeldproject: hightech en schaalbaar

Met uitzicht op het YouYou-kasproject, een semi-gesloten faciliteit van 20,6 ha waar tomaten, paprika's, komkommers en sla worden geteeld, legt Alice Pan van SD Glass Tech uit hoe de faciliteit een voorbeeld is van de groeiende Chinese tuinbouwmarkt. "Hightech en schaalbaar."

Het glasleveringsbedrijf SD Glass Tech exporteert glas naar andere landen, maar levert deze lokale projecten ook met ijzerarm diffuus glas. Iets wat niet altijd gemakkelijk is, aangezien de gebrekkige beschikbaarheid van glas de markt onder druk zet.

De kas van YouYou is vorig jaar opgeleverd.De afzet vindt vooral plaats op de lokale markt, maar de kas is vooral een Nederlands project.De Certhon-kas wordt automatisch aangestuurd en is uitgerust met Priva-systemen voor precisie-irrigatie en bemesting. De rassen die erin groeien, zijn van Rijk Zwaan. 

Alice vertelt: "Er liggen grote kansen voor tuinbouwtechniekbedrijven in China en zeker omdat de Chinese overheid sinds 2020 de ontwikkeling van de tuinbouw nog meer stimuleert. Met name Nederlandse bedrijven worden uitgenodigd, omdat zij staan voor een hightech geavanceerde kassen. Ook Chinese tuinbouwleveranciers groeien snel en zijn soms duurzamer omdat ze lokaal gevestigd zijn. Zeker nu door Covid-19 sommige internationale teams niet makkelijk naar China kunnen komen."

Tuinbouwbeleid
Alice laat het YouYou-project zien, dat is geïnitieerd door de Youyou-groep en gesteund door de lokale overheid. Het bevindt zich in de regio Shanghai, op het Sino-Dutch Agricultural Innovation Park, dat een gebied beslaat van ruim 130 ha. "Dit is een voorbeeld van waar de Chinese tuinbouw naartoe gaat. Het is gestandaardiseerd en grootschalig. We zien veel van deze projecten voorbij komen. Op het Chongming-eiland zijn bijvoorbeeld veel projecten gebouwd: de Hengda Agricultural Company, de Guangming Group en dan natuurlijk YouYou."

"We moeten ook aandacht besteden aan het sterke tuinbouwbeleid van de Chinese regering. De 10e China Flower Expo bijvoorbeeld met als thema "China Dream Blooming in Flowers" zal op 21 mei worden gehouden op Chongming Island in Shanghai." De bouw van de hoofdstructuur van het Expo Park, bestaande uit een centrum en een as, met zes paviljoens en zes tuinen, is voltooid.

De China Flower Expo is het grootste en meest invloedrijke nationale sierteeltevenement in China. De organisator verwacht tijdens de Expo 3 mln bezoekers te ontvangen.

Deze ontwikkelingen zijn ook de reden waarom SD Tech ervoor kiest om zeer actief te zijn op de lokale markt. "We proberen de groei van de Chinese agrarische sector op verschillende manieren te ondersteunen. In deze regio, maar ook in het Beijing Agricultural Park."

Glasfabrieken terug op stoom
Toch is, ondanks de snelle groei, de druk op de glasmarkt een uitdaging voor de leverancier. "Al sinds september 2020 stijgt de glasprijs en raakt de glasvoorraad snel op. Redenen hiervoor zijn de druk van de zonne-energie-sector wereldwijd, de vastgoedmarkt in China en de hogere transportkosten door de lagere beschikbaarheid. Gecombineerd met Covid en de wisselkoersen is de prijs van laag ijzeren vlakglas bijna verdubbeld. Toch is het voor telers geen optie om glas buiten je project te houden. De druk op het ruwe glas is hoog en we hebben ook teelttijd nodig. Het is nu het moeilijkste seizoen en we doen ons best om onze klanten te ondersteunen en de meeste van onze projecten liggen op schema."

Gelukkig is er ook goed nieuws. De teeltcapaciteit van de Chinese glassector zit in de lift omdat fabrikanten hun productie uitbreiden. Bovendien worden sommige normale blanke ruw-glaslijnen in 2021 omgeschakeld om ruw glas met een laag ijzergehalte te produceren, wat de activiteit in het glasaanbod zal verhogen.

Voor meer informatie:
Alice Pan 
Sales Manager
Greenhouse Exporting Manager
SD Glass Tech
+86 532 55578701
alice@sdglasstech.com   
M/B+Whatsapp: +86 18561383215
www.cnsdglasstech.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven