Stof kruisbloemige groenten mogelijk remedie diabetes-gerelateerde nierschade

Nieuw onderzoek suggereert dat een verbinding die sommige kruisbloemige groenten hun scherpe smaak geeft, zou kunnen helpen om met diabetes geassocieerde nierproblemen om te keren.

Deskundigen schatten dat ongeveer 25% van de mensen met diabetes uiteindelijk diabetische nefropathie zal ontwikkelen, een geleidelijk verlies van nierfunctie waarvoor uiteindelijk dialyse nodig is. De aandoening is een van de belangrijkste oorzaken van chronische nierziekte in de VS en wordt ook in verband gebracht met een hoog risico op hartaandoeningen. Op dit moment is er geen genezing mogelijk.

Voor de nieuwe studie hebben onderzoekers de effecten van fenethylisothiocyanaat (PEITC) bij ratten met diabetische nefropathie beoordeeld. PEITC wordt gevonden in verschillende soorten groenten, maar is het meest geconcentreerd in waterkers.

"Onze studie levert, voor de eerste keer, bewijs dat PEITC effectief zou kunnen zijn als een natuurlijk voorkomend middel om ernstige nierschade bij mensen met diabetes terug te draaien," zegt hoofdauteur Mohamed El-Sherbiny, een postdoctoraal medewerker aan de AlMaarefa Universiteit in Riyadh, Saudi-Arabiƫ.

Eerdere studies hebben aangetoond dat sulforafaan, een verwante stof in kruisbloemige groenten, ook helpt om nierschade als gevolg van diabetes te verminderen. De nieuwe studie versterkt het bewijs dat het eten van meer groenten die deze verbindingen bevatten, mensen met diabetes zou kunnen helpen om nierproblemen af te wenden.

"PEITC lijkt een van de meest ernstige en pijnlijke diabetische complicaties te beheersen. Gelukkig is PEITC van nature aanwezig in veel voedingsbronnen, met name waterkers, broccoli, rapen en radijs," aldus El-Sherbiny.

Verdere studies zullen nodig zijn om de bevindingen te bevestigen en te begrijpen hoe de resultaten zich zouden kunnen vertalen naar nieuwe behandelingen of dieetaanbevelingen voor mensen met diabetes.

Bron: medicalxpress.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven