Tomaat profiteert van hoog opgelost zuurstofniveau in gietwater

Zuurstof is essentieel voor een gezonde plantontwikkeling. Uit onderzoek met toevoeging van zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide bleek in een proef met tomaat en gerbera dat het uiteenvallen van waterstofperoxide in water en zuurstof plantgroei helpt. Gerwen Lammers en Garly Vulders van Intra Hydrocare vertellen er hieronder over.

Planten genereren zuurstof als bijproduct in de fotosynthese, maar toch hebben ze ’s nachts zuurstof nodig om energie te
produceren. Daarnaast hebben de wortels van een plant zuurstof nodig voor een goede ontwikkeling en bacteriën in de rhizosfeer hebben zuurstof nodig om stikstof om te zetten in plant-beschikbaar nitraat en ammonia.

In de bodem halen de wortels hun zuurstof uit luchtzakken die zicht tussen de gronddeeltjes bevinden, maar in substraatteelten kunnen de zuurstofniveaus snel zakken tot onder de kritieke grens van 8 mg/l (Figuur 1).


Figuur 1: In de natuur halen de wortels van een plant hun zuurstof uit luchtzakken die zich tussen de aardedeeltjes bevinden. In substraat
teelten kunnen de zuurstofniveaus in de wortelzone te laag worden, wat kan leiden tot toxische nitriet accumulatie. De toevoeging van Intra Hydrocare aan het irrigatiewater verhoogt het opgelost zuurstof niveau, wat de omzetting van stikstof naar plant-beschikbaar nitraat herstelt.

Onder extreme laag-zuurstof, anaerobe, condities starten bacteriën met het genereren van energie door oxidatie van nitraat naar nitriet, in het bijzonder bij een lage pH. Als nitriet in het substraat ophoopt kan dit in korte tijd stijgen naar niveaus die schadelijk zijn voor planten.

Planten die worden blootgesteld aan gevaarlijk hoge nitriet gehaltes vertonen bruinkleuring van de wortels, bladverwelking en verminderde groei. Daarom is het van belang om te voorkomen dat anaerobe omstandigheden ontstaan door de zuurstofniveaus in het wortelgebied voldoende hoog te houden.

Intra Hydrocare is een zilver-gestabiliseerde desinfectans gebaseerd op waterstofperoxide die na reactie langzaam afbreekt in water en zuurstof. Gerwen Lammers en Garly Vulders laten hieronder zien dat naast een bewezen effectieve waterdesinfectie toevoeging van Intra Hydrocare aan gietwater de concentratie opgelost zuurstof verhoogt naar een stabiel hoog niveau dat planten gezond houdt.

Opgelost zuurstof
Tomaten werden gezaaid op doordrenkte steenwol pluggen en onder 17 uur licht per dag geplaatst. Kiemplantjes werden overgebracht naar een hydrocultuur op puimsteen in gietwater met en zonder 40 ppm
Intra Hydrocare. De planten werden voor 5 weken onder 17 uur licht per dag gegroeid. Water zonder Intra Hydrocare bevatte 40 – 50% opgelost zuurstof. De toevoeging van 40 ppm Intra Hydrocare verhoogde het opgelost zuurstof binnen een uur tot een stabiele 100 – 110% (Figuur 2).


Figuur 2: De toevoeging van 40 ppm Intra Hydrocare verhoogt het opgelost zuurstof in gietwater binnen een uur van 40–50% naar een stabiele 100-110%.

De planten gekweekt in water met en zonder Intra Hydrocare hadden een vergelijkbaar uiterlijk, maar de wortels gegroeid in 40 ppm Intra Hydrocare waren beduidend langer (Figuur 3).


Figuur 3: Tomatenplanten geteeld in gietwater met Intra Hydrocare hadden een normaal uiterlijk en de wortels waren zichtbaar langer.

Bij een commerciële gerberakweker werd het gietwater van zes verschillende druppelaars gedurende een tijdspanne van 14 maanden vijfmaal bemonsterd (Figuur 4). Deze metingen laten duidelijk zien dat een hogere concentratie Intra Hydrocare in het gietwater correleert met een hoger niveau opgelost zuurstof.


Figuur 4: Correlatie tussen de concentratie Intra Hydrocare
en het zuurstofniveau in water van verschillende druppelaars.

Voor meer informatie:
Intracare
Voltaweg 4
5466 AZ Veghel
+31 (0)413 354 105 
www.intrahorti.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven