Plasmatechnologie voor tuinbouw dit jaar uitgebreid getest

Startup VitalFluid heeft een methode ontwikkeld om on-site nitraat te produceren voor gietwater. Met elektriciteit wordt omgevingslucht getransformeerd van een gas naar een plasma, dat door gietwater wordt geleid. Hierbij wordt nitraat gevormd uit reactieve zuurstof- en stikstofcomponenten. Onderzoeksinstellingen beproeven de technologie dit jaar in een (USDA) organische tomatenteelt en een gangbare slateelt op water.

Als het aan Paul Leenders van VitalFluid ligt, kunnen telers binnen afzienbare zelf in hun nitraatbehoefte voorzien. Daarvoor zijn nodig: omgevingslucht (samenstelling: 78% stikstof en 20% zuurstof), een elektrisch apparaat dat dit natuurlijke gasmengsel transformeert tot een plasma met reactieve zuurstof en reactieve stikstofcomponenten en gietwater waarin deze componenten als nitraat worden samengebracht.

Een ‘standaard’ USDA organic teelt van tomaat wordt van half mei tot half november vergeleken met een USDA organic teelt waarin de stikstofcomponent wordt ingevuld door VitalFluid. De plasma-unit moet in staat zijn om 18 tot 22 mmol nitraat per liter gietwater te produceren voor de helft van de afdeling, die een oppervlakte heeft van 120 m2. De andere helft is voor de conventionele organic teelt.

Een proef bij Botany heeft betrekking op sla in een gesloten teeltruimte met meerdere teeltlagen. Dergelijke teeltconcepten (vertical farms) winnen in Noord-Amerika snel terrein in de teelt van kortcyclische sla- en kruidenteelten.

Bron: Glastuinbouw Waterproof


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven