Grootste voordeel nieuw tomatenras is vruchtgewicht

Rijk Zwaan brengt een nieuw tomatenras op de markt: Gerdicia RZ. Daarmee wil het veredelingsbedrijf naar eigen zeggen voldoen aan de steeds hogere eisen die consumenten, telers en retailers stellen. 

Gerdicia RZ onderscheidt zich volgens de veredelaars van andere rassen door middel van een hoog productieniveau en een aantrekkelijke uitstraling met dieprood gekleurde vruchten en vlakke trossen.

Het grootste voordeel is echter misschien wel het vruchtgewicht; Gerdicia RZ maakt het mogelijk om trossen met zes vruchten te oogsten die een gemiddeld vruchtgewicht hebben van 125-135 gram. "Daarmee is het voor telers met een sterk, generatief en uitgebalanceerd ras mogelijk een goede totale opbrengst én een hoge kwaliteit te behalen", aldus John Verbruggen, International Crop Specialist bij Rijk Zwaan. "Niet veel andere tomatenrassen in een vergelijkbare gewichtsklasse zijn volgens de veredelaars in staat om hetzelfde hoge productieniveau te behalen als Gerdicia RZ."

Goed geschikt voor retail
Behalve dat het een interessant ras is voor telers, biedt Gerdicia RZ ook voordelen voor de retail. "In landen als Duitsland gaan consumenten er vaak van uit dat minder grove tomaten beter smaken dan grotere tomaten. Dankzij de vlakke, uniforme trossen van Gerdicia RZ in combinatie met zijn mooie dieprode vruchten is dit ras 'een echte blikvanger' in het schap en voldoet het tevens aan de smaakverwachtingen van de consument."

Eerste feedback op Gerdicia RZ rassen
Vorig jaar werd Gerdicia RZ commercieel geproduceerd in twee kassen in Nederland en één in Denemarken. “We hebben proeven gedaan in verschillende landen en de reacties op dit ras waren uitsluitend positief,” aldus John. “De resultaten van de proeven waren zowel qua productieniveau als kwaliteit dusdanig goed dat we besloten om het ras uit te breiden naar meerdere landen. Gerdicia RZ wordt nu in verschillende landen op meerdere bedrijven geteeld. Telers beschrijven Gerdicia RZ als een arbeidsvriendelijk ras met betrekking tot het oogsten en verpakken van de vruchten, en ze zijn onder de indruk van de oogstprestaties.”

“Een bijkomend voordeel voor telers is de relatief korte lengte van de planten,” vervolgt John Verbruggen. “Deze smakelijke, jointless tomaat is gemakkelijk te snoeien op zes vruchten en presteert ook goed onder warme omstandigheden. Gerdicia RZ kan zowel met als zonder belichting geteeld worden en is bovendien ook geschikt voor biologische teelt.”

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
John Verbruggen
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven