Aardbei van de vensterbank heeft wind in de zeilen

Tholen - Plukken van de vensterbank is hot en daarmee zijn, naast het assortiment tuin- en kamerplanten, ook de ‘home grown edibles’ populairder dan ooit. “We hebben het afgelopen jaar veel zaadjes verkocht”, vat Gé Bentvelsen van ABZ Seeds, veredelaar van aardbeien uit de Kop van Noord-Holland, een succesvol 2020 samen. “We zien de populariteit toenemen op alle continenten, we zijn bijna volledig uitverkocht.”

Op dit moment organiseert ABZ Seeds wederom de digi-trials, een alternatief voor de Dutch Spring Trials. Een enkele klant komt weliswaar kijken – en uiteraard, iedereen is welkom – maar om bekende redenen zijn vooral buitenlandse klanten aangewezen op de digitale snelweg. Geen punt, als het aan Gé ligt, met een video-call vanuit de kas kom je een heel eind. “Alleen eentje proeven is lastig.”

Cherry Blossom
Dé introductie van dit jaar dan is de Summer Breeze Cherry Blossom. Deze is de derde variëteit in de Summer Breeze-series, na vorig jaar de Summer Breeze Snow, die op de IPM de Innovation Award won, en de Summer Breeze Rose, die het jaar daarvoor geïntroduceerd werd. Omdat de bloemen veel lijken op die van een echte cherry blossom is voor deze naam gekozen, hoewel, toegegeven, de echte cherry blossom meer wit is dan roze. Cherry blossom heeft semi-dubbele bloemen en geeft veel vruchten. Een ander kenmerk is dat hij tot enkele weken langer bloeit dan gebruikelijk, zodat de plant zelfs nog bloemblaadjes heeft wanneer de eerste vruchten geplukt kunnen worden.

Estavana Polman
ABZ Seeds vermeerdert alle planten uit zaad. Naast de Summer Breeze series is nog een breed pallet aan andere soorten beschikbaar: de Delice, de Bellissimo, de large flower series, de hanging basket series, de early compact series. Allemaal ‘ornamentals’, soorten voor thuis in de tuin of op de vensterbank. In de fresh market, een hele andere tak van sport, is dat anders. Deze markt is veel groter, gevestigde namen en rassen maken er de dienst uit, en ook de veredeling steekt anders in elkaar. Hier komt het aan op productie, op vruchtzetting, op kwaliteiten die een glastuinder welgevallig zijn. Toch heeft ABZ ook voor deze markt een aantal soorten in de markt gezet, waaronder enkele noviteiten als de Soraya en de Estavana. Die laatste is vernoemd naar de Nederlandse handbalster Estavana Polman en zij komt de aardbei deze zomer hoogstpersoonlijk dopen. Maar eerst naar Japan, meedoen aan de Spelen.

De Cherry Blossom is voorlopig de laatste toevoeging aan de Summer Breeze series. Wil men komen kijken dan kan dat uiteraard, gelieve vooraf wel even contact op te nemen en een afspraak te maken.

Voor meer informatie:
ABZ Seeds

Vleetweg 12
1619 PR Andijk, Nederland
+31 228 515 280
www.abz-strawberry.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven