David Freidenberg, Saffron Tech

Vertical farming maakt jaarrond saffraan telen mogelijk

"We kunnen de saffraanteelt tot vier keer per jaar optimaliseren met behulp van de gecontroleerde omstandigheden die onze vertical farmtechnologie biedt. Controlled-environment agriculture stelt ons in staat om de optimale groeiomstandigheden te creëren om saffraan te telen zonder een jaar te hoeven wachten, zoals het geval is in een traditionele tuinbouwomgeving," zegt David Freidenberg, CEO van Saffron Tech.

Saffraan is 's werelds duurste specerij met een prijs van € 4.150 -
€ 8.300/kilo en is afkomstig van de stampers van de saffraanbloem. Iran produceert momenteel 90% van alle saffraan ter wereld. Saffron Tech is een Israëlisch tuinbouwbedrijf dat de markt wil ontwrichten door het hele jaar door een betrouwbare bron van saffraan aan te bieden met behulp van zijn vertical farmtechnologie.

Saffron Tech is een dochteronderneming van Seedo Corp., een beursgenoteerd bedrijf met hoofdkantoor in Israël. Terwijl Seedo Corp. ernaar streeft zijn aanwezigheid in de tuinbouwsector uit te breiden, zal Saffron Tech zich blijven richten op de teelt van hoge kwaliteit saffraan door middel van vertical farmmethoden.

Uitdagingen in de saffraansector
Volgens David wordt de saffraanteelt doorgaans beperkt door de teeltcyclus die een jaar duurt, de hoge arbeidskosten en de inconsistente kwaliteit. Saffron Tech richt zich op deze uitdagingen en bevindt zich momenteel in de proof-of-concept fase. Om de uitdagingen met betrekking tot de lange teeltcyclus en de vereiste parameters aan te pakken, importeert Saffron Tech bollen van verschillende locaties en werkt het aan het optimaliseren van de teeltomstandigheden om vier oogsten per jaar te realiseren.

David besprak ook verschillende mogelijkheden voor automatisering om de arbeidsvereisten te verminderen, zoals het gebruik van robotica om saffraanbloemen te identificeren en de stampers te oogsten.

Wat de kwaliteitsborging betreft, legt David uit dat de saffraanteelt in een gecontroleerde omgeving het bedrijf in staat stelt een consistent product van hoge kwaliteit te produceren, dat de aandacht heeft getrokken van toprestaurants en bedrijven in de farmaceutische en nutraceutische sector. Op 19 april 2021 kondigde Saffron Tech aan dat de veelgeprezen chef-kok Kiko Moya de eerste wereldwijde merkambassadeur van het bedrijf is geworden en deskundige feedback zal geven over de smaakkwaliteit van de saffraan.

"Het telen van een grootschalige hoeveelheid saffraan van hoge kwaliteit zal de mogelijkheden op de markt vergroten. We testen verschillende bronnen van saffraanbollen om er zeker van te zijn dat we saffraan van hoge kwaliteit telen. Ik denk dat onze revolutie zal plaatsvinden bij restaurants, farmaceutica en nutraceuticals." 

Voortdurende R&D
Volgens David heeft het bedrijf een onderzoeksovereenkomst gesloten met het prestigieuze tuinbouwcentrum ARO Volcani Center om het beste teeltprotocol te ontwikkelen. Voor de ontwikkeling van deze protocollen worden duizenden bollen geteeld, met talrijke behandelingsgroepen om verschillende teelttemperaturen, vochtigheidsniveaus en bemesting te evalueren.

Op 30 maart 2021 kondigde Saffron Tech aan dat het bedrijf speciale saffraanbollen uit Chili gaat importeren. Deze mijlpaal bracht Saffron Tech nog dichter bij het jaarrond telen van saffraan. Het bedrijf kon voorheen alleen saffraanbollen uit Nederland importeren als gevolg van de Israëlische wetgeving. Saffron Tech heeft hard gewerkt om de wetgeving aan te passen en is er in geslaagd om de weg vrij te maken voor de import van Chileense bollen naar Israël.

Voor meer informatie:
David Freidenberg, Chief Executive Officer
Saffron Tech
davidf@saffron.ag
www.saffron-tech.ag


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven