Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeiveredelaar zit met nieuwe kas dichter op praktijk

Tholen - Aardbei- en appelveredelaar Fresh Forward is verhuisd. In een nieuwe, volledig verbouwde kas van vier hectare zijn op dit moment de eerste proeven in volle gang. In de nieuwe kas is het voor de veredelaars mogelijk verschillende teeltsystemen te testen. "Daarmee kunnen we voorafgaand aan de proeven bij telers zelf al de eerste praktijkgetrouwe stap zetten met een nieuwe selectie", legt Koen Merkus uit. 

De afgelopen jaren zijn de veredelingsactiviteiten van Fresh Forward flink uitgebreid. Zowel de vollegronds- als substraatprogramma’s zijn opgeschaald met als gevolg dat Fresh Forward uit haar locatie in Eck en Wiel groeide. Reden voor de verhuizing naar Huissen, waar een kas op NEXTgarden afgelopen jaar volledig is aangepast en ingericht voor veredeling van aardbeien. 


Video-credits: Gemeente Lingewaard

Dichter op praktijk
Het significant grotere areaal dat nu beschikbaar is gekomen, is in verschillende afdelingen verdeeld. Dit was nodig voor de opgeschaalde aantallen zaailingen, ziektetoetsen en kruisingsruimten, maar ook is er nu de mogelijkheid om verschillende teeltsystemen te hanteren. Dit betekent dat er nu gerichter rassen voor specifieke teeltsystemen kunnen worden veredeld. "Onze veredelings-programma’s voor vollegronds- en tunnelteelten zullen bij onze locatie in Stevensbeek blijven, maar het substraatprogramma maakt door de verhuizing een flinke groei door."

Daarnaast is er, door het grotere aantal compartimenten, nu ook ruimte om interessante selecties in verschillende demoteelten te planten waar ze op grotere schaal vergeleken kunnen worden met de gangbare rassen in deze teelten. "Eerder hadden we die mogelijkheid niet in eigen kassen", vertelt Koen. "Nu wel. Op deze manier kunnen wij in eigen kas meer ervaring opdoen met het praktijkgericht telen van onze selecties. Ook kunnen we in deze fase dan zelf nog sleutelen aan variabelen als bemestingsregimes, plantdata, type trayplant of belichting. Hierdoor kan een nieuw ras met een passende handleiding worden geïntroduceerd om het zo een betere start te geven."


Blik in de demo vroege stookteelt, medio april

Voorbeelden van teelten waar specifiek voor wordt veredeld zijn de vroege stookteelt en de doorteelt van aardbei. Momenteel is de vroege stookteelt in productie. "Hier vergelijken we onze eigen vergevorderde selecties met de nu gangbare rassen in de markt. In de nieuwe kas kunnen we dat nu op grotere schaal doen, waardoor de vergelijking en de data ook meer praktijkgetrouw zijn."


Blik in de demo low-chill-teelt, medio april

Low-chill
Ook wordt er op de nieuwe locatie meer ingezet op het 'low-chill'-teeltsysteem. In dit teeltsysteem kunnen rassen met een lage koudebehoefte van december tot juli worden geteeld met een constante productie van hoogwaardig fruit vanaf eind februari.

Momenteel loopt zo'n low-chill teelt van de veredelaars in eigen kas op praktijkschaal mee. "We hebben momenteel een selectie, FS1705, die zich goed voor deze teelt leent. Die testen we nu volop." Deze selectie staat momenteel ook in een demoteelt in de inmiddels door een praktijkteler overgenomen kas in Eck en Wiel.


Een deel van de low-chill-teelt is met LED-belichting. De armaturen zijn stuurbaar, zodat de intensiteit van het licht kan worden aangepast aan de hoeveelheid invallend licht van binnen.

Het gehele team van Fresh Forward is erg in hun nopjes met de nieuwe kas. "We merken direct al de voordelen van de extra ruimte en mogelijkheden, die ons in staat stellen grootschaliger en praktijkgerichter te veredelen. Gecombineerd met de kennis en kunde van ons team verwachten wij dat er vele toegespitste aardbeirassen vanuit ons uitgebreide substraatprogramma zullen volgen."

Voor meer informatie:
Fresh Forward Breeding & Marketing
www.fresh-forward.nl  

Koen Merkus
koen.merkus@fresh-forward.nl