Drie lagen aardbeien boven elkaar met Italiaans teeltsysteem

“In Italië is het inmiddels niet meer zo moeilijk aardbeien op goten te telen. Wij maken systemen met drie rijen verstelbare goten, die zo zijn geplaatst dat ze elkaar niet in de schaduw stellen. Hierdoor heeft de zaailing in de eerste rij dezelfde productiviteit als die eronder”, zegt Giusy Carrera, commercieel directeur van Combimetal Carrera, een in Basilicata gevestigd bedrijf dat gespecialiseerd is in de vervaardiging van staalconstructies.

“De goten, gemaakt van gegalvaniseerde platen, worden ondersteund door stalen palen van 2,5 mm en gegalvaniseerde beugels van 5 mm, die het gewicht van de goot zelf, van het substraat dat erin is geplaatst en van het gewas kunnen dragen. Wij proberen de voegen tussen het ene blad en het andere tot een minimum te beperken. Daarom worden bij langere kassen de goten direct ter plaatse gemaakt. Ook zijn er afvoerkanalen aangebracht om te voorkomen dat het water stagneert of dat de aardbeien te nat worden.”

“De voordelen van het telen in drie rijen zijn talrijk. Je kunt niet alleen het aantal geplante zaailingen verdrievoudigen, maar je vergemakkelijkt ook de oogst, zodat de arbeiders niet meer in oncomfortabele posities hoeven te werken. De belangstelling voor dit soort teelt lijkt toe te nemen. In enkele proefkassen in bepaalde streken in Zuid-Italië hebben wij verschillende rassen die zowel vanuit productief als kwalitatief oogpunt worden geëvalueerd. Tot nu toe zijn de resultaten uitstekend.”

“Ik heb een drie-rijige plantage van 5.000 vierkante meter, met 110.000 zaailingen. De aangeplante rassen zijn Melissa, NSG 120 (Rossetta) en NSG 203 (Marimbella). Zelfs in jaren zoals deze, die worden gekenmerkt door plotse temperatuurschommelingen en frequente kou, kan ik dagelijks aardbeien oogsten. Hierdoor wordt de druk van ziekteverwekkers tot een minimum beperkt en verloopt de oogst gemakkelijker en schoner”, zegt Vincenzo Pati, een teler uit Lequile (Lecce).

Voor meer informatie:
Giusy Carrera 
Combimetal Carrera Srl
Via Lido 3 – 75025 – Policoro (MT) - Italië
+39 0835 973481
combimetalcarrerasrl@gmail.com
combimetalcarrera.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven