Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Honest Greens zet vertical farming op de kaart in Sri Lanka

"Zelfs kassen zijn hier relatief nieuw. Tot vijf à tien jaar geleden was er geen hoogtechnologische teelt te vinden. Ons teeltbedrijf is hier dan ook een beetje een vreemde eend in de bijt. Veel mensen proberen met hybride systemen te werken, maar het grootste probleem is de hoge luchtvochtigheid en de grillige weerspatronen. Tijdens de moessonseizoenen kan de luchtvochtigheid oplopen tot 100%," vertelt Aneeshan, een van de medeoprichters van Honest Greens. Volgens Aneeshan veroorzaakt dit veel problemen voor glastuinders, daarom wilde het bedrijf met iets komen dat consistent en controleerbaar is.


De medeoprichters van Honest Greens

Gestimuleerd door critici
Sanuja legt uit: "Vergeleken met lokale sla geteeld door traditionele telers, zijn wij duurder. Hun prijzen fluctueren echter drastisch, terwijl onze prijzen altijd stabiel zijn."

Sanuja merkt op dat vertical farming nieuw is voor het land en dat mensen er aanvankelijk sceptisch over waren. "Mensen denken dat onze keuzes onverstandig zijn, aangezien elektriciteit hier erg duur is terwijl de zon als gratis bron kan worden gebruikt. We merken echter ook dat veel anderen gefascineerd zijn door het concept, omdat het hier iets totaal nieuws en onverwachts is.

We telen gewassen die veel gebruikt worden in de Sri Lankaanse keuken. Omdat ons land een eiland is, zijn er veel schommelingen in de beschikbaarheid en prijs van versproducten. Met onze technologie willen we tegemoetkomen aan dit inconsistente aanbod."

Vanaf 2015 heeft Honest Greens verschillende groenten geteeld in hun kas, die gevestigd is in Colombo, Sri Lanka. Omdat het team nieuw was in de sector, namen ze letterlijk de tijd om te experimenteren, te verbeteren en het teeltsysteem zelf op te bouwen. Sinds 2019 zijn hun versproducten te vinden in lokale supermarkten in Sri Lanka. De teeltfaciliteit bedraagt 930m2, met een teeltoppervlakte van 370m2. Dit vloeroppervlak bestaat uit 10 gestapelde lagen, waarop planten geteeld kunnen worden.

Ondernemersbenadering
Ashish, een van de andere medeoprichters, voegt hieraan toe: "We weten allemaal dat het normaal gesproken veel tijd kost voordat groenten in de schappen ligt. We zijn blij dat we nu meer stabiliteit aan de markt kunnen geven en een gegarandeerd aanbod aan de consument."

Met het thuisbezorgplatform levert Honest Greens rechtstreeks aan klanten, een service die van pas kwam tijdens de lockdown. Volgens Sanuja is het bedrijf op zoek naar uitbreiding van zijn productlijnen. "We hebben al paksoi geïntroduceerd en zijn bezig met het telen van koriander en spinazie."

Naast nationale expansie is Honest Greens ook van plan om het in de toekomst internationaal aan te pakken. Sanuja: "Zodra we hier een winstgevend en stabiel bedrijf hebben gecreëerd, zullen we ons bedrijf opschalen naar landen met een grote bevolking, zoals India en Bangladesh."

Zoals Ashish Advani uitlegt, is hun belangrijkste doel om consumenten betere opties te geven voor beschikbare versproducten. "Mensen moeten eten en voedingsonzekerheid wordt wereldwijd een steeds groter probleem. Landen moeten eigenaar zijn van hun hele aanbodketen."

Kansen voor de toekomst
Om alles in evenwicht te brengen, werkt het team voortdurend aan verlaging van de kosten. "Anders dan in andere delen van de wereld is arbeid in Zuidoost-Azië goedkoop, dus automatisering heeft geen hoge prioriteit," zegt Sanuja. "Sinds we zijn begonnen, zijn de kosten gedaald en is de rendabiliteit verbeterd. We zijn ook aan het kijken naar zonne-energie, om onze elektriciteitskosten te verlagen."

Ashish merkt op dat er in Sri Lanka veel mogelijkheden zijn voor bedrijven om de dakruimte te gebruiken. "Op die manier kunnen zonnesystemen en elektriciteit worden teruggeleverd aan het net. Tot nu toe wordt er echter nog niet echt gebruik van gemaakt, maar naarmate de tijd verstrijkt, liggen er op het gebied van energie unieke economieën voor ons in het verschiet."

Voor meer informatie:
Honest Greens
Sanuja Cooray, co-founder
sanuja.c@urbanagri.co 
Aneeshan Tyagarajah, co-founder
aneeshan.t@urbanagri.co
Ashish Advani, co-founder
ashish.a@urbanagri.co 
+94 11 702 4251
www.honestgreens.asia 

Publicatiedatum: