Beschimmelde tomaten vooral in biologische passata aangetroffen

Eén op de vijf passata's bevat beschimmelde tomaten. Dat concludeert het Duitse consumentenmagazine ÖKO-TEST.
Tien van de vijftig gezeefde tomaten in de test hebben een duidelijk probleem met schimmelgif. Met andere woorden: tijdens de productie komen beschimmelde tomaten in de potten en blikken terecht. Vooral biologische merken worden getroffen. Zeventien van de onderzochte passata's kregen topscores. 

Potenteel gezondheidsrisico
De ontdekte twijfelachtige schimmelgiffen behoren tot de Alternariatoxinen. Zwartmakende schimmels van het geslacht Alternaria, die veel op planten voorkomen, produceren deze toxinen. Deze schimmelgiffen vormen een potentieel gezondheidsrisico. Van het toxine alternariol (AOH) is bijvoorbeeld aangetoond dat het in celstudies het genoom beschadigt en oestrogeenachtige effecten heeft. Tenuazonzuur (TEA), dat in de test vaker voorkomt, heeft in dierstudies de vorming van endogene eiwitten geremd, wat tot orgaanbeschadiging zou kunnen leiden. Om meer te weten te komen over de effecten van de toxines, moet de wetenschap de stoffen dringend nader bestuderen: "Over het algemeen zijn de gegevens nog mager en is er dringend behoefte aan onderzoek", zegt Markus Schmidt-Heydt, die schimmeltoxines bestudeert aan het Max Rubner Instituut.

Naast een hoog TEA- of AOH-gehalte is de stof ergosterol een aanwijzing voor verwerkte rotte vruchten. Het werd ook aangetroffen in de meeste gezeefde tomaten met een hoog TEA- of AOH-gehalte. De stof zelf is echter onschadelijk voor de gezondheid.

Tussen haakjes: er zijn tot nu toe geen verplichte wettelijke limieten voor alternariatoxines. Ze zijn ook niet in de maak. Voorlopig worden alleen indicatieve niveaus overwogen, en als deze worden overschreden, moeten de fabrikanten de oorzaken vaststellen.

Vooral biologische passata
Het is opvallend dat drie van de vier bijzonder hoge gehalten aan schimmelgif in biologische producten werden aangetroffen. Dit zou verklaard kunnen worden. Eén fabrikant voerde bijvoorbeeld aan dat het voor hem moeilijker was om schimmelverontreiniging tot een minimum te beperken omdat biologische landbouwers geen fungiciden mogen sproeien. Dat is waar. Toch laten 19 van de 27 biologische producenten zien dat het beter kan. In de praktijk betekent dit dat bedorven tomaten vóór verwerking met de hand of elektronisch worden gesorteerd.

Bron: ÖKO-TEST


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven