Snelle registratie arbeidsmigranten in Aalsmeer

Ruigrok Productie was er vroeg bij met het in Aalsmeer inschrijven van arbeidsmigranten. Op 21 is het nieuwe proces voor deze inschrijving officieel gestart. Het uitzendbureau geeft digitaal gegevens door aan de gemeente. Hierdoor wordt het inschrijfproces verkort en op een snelle, doeltreffende manier verblijfsgegevens van werknemers uit EU-landen vastgelegd.

Loco-burgemeester Robert van Rijn, Nick Tol van Ruigrok en Annemieke de Man van Greenport waren aanwezig bij deze officiële aftrap bij de afdeling Publiekszaken van de gemeente.

Meer duidelijkheid
EU-burgers zijn vrij om te reizen, te werken en zich te vestigen in andere EU-lidstaten. Als zij langer dan vier maanden in Nederland verblijven, moeten zij zich registreren als ingezetene van een gemeente in de Basis Registratie Personen (BRP). Hierdoor krijgt hij of zij een BSN dat nodig is om in Nederland te kunnen werken.

Tot voor kort werd er niet altijd een verblijfsadres of andere contactgegevens vastgelegd in de BRP waardoor er slecht zicht waar de arbeidsmigrant verbleef. Hierdoor was kans op ondermijning en was niet duidelijk wie waar woonde en liep de gemeente geld mis omdat het gemeentefonds is gebaseerd op het aantal inwoners.

Loco-burgemeester Robert van Rijn: “We willen natuurlijk dat alle inwoners van Aalsmeer in de BRP zijn opgenomen om woon- en adresfraude te voorkomen. Daarnaast vind ik het nog belangrijker dat de EU-burgers die hier komen werken dit kunnen doen in een veilige woonsituatie. Met dit nieuwe proces voor inschrijving van arbeidsmigranten weten we, in geval van een calamiteit, wie op een bepaald adres woonachtig is.”

Om het systeem goed bij te houden onderhoudt de gemeente contacten met werkgevers van arbeidsmigranten zoals Greenport en Ruigrok (verhuurder van huisvesting en tevens werkgever van veel arbeidsmigranten in Aalsmeer). De samenwerking verloopt goed.

Pilot
Sinds 14 april zet de gemeente tijdens de woensdagavond twee balies van Burgerzaken in voor de inschrijving van de arbeidsmigranten. Er wordt gewerkt op afspraak. Doordat Ruigrok de gegevens van tevoren digitaal aanlevert geeft dit veel tijdwinst en kan de gemeente snel de arbeidsmigranten inschrijven. Na deze pilot worden mogelijkheden onderzocht om deze samenwerking ook op te zetten met  andere werkgevers van arbeidsmigranten.

Bron: Greenport Aalsmeer

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven