Start vollegrondsoogst aan de Niederrhein ondanks kou 'normaal'

Op de velden aan de Niederrhein staat de groentenoogst van dit jaar op het punt van beginnen. Dit weekend werd de eerste kropsla van het seizoen gesneden.

Heinz Stoffers, groententeler en eigenaar van het gelijknamige groententeeltbedrijf uit Krefeld, geeft een update. Ondanks de door het weer veroorzaakte vertraging verwacht hij goede volumes, van goede kwaliteit.

Zoals gewoonlijk start de vollegrondsoogst ook dit jaar met kropsla, circa tien dagen later volgt dan de eerste ijsbergsla. "Bij beide gewassen start het seizoen een week later dan gebruikelijk", aldus Heinz.

Voor koolrabi en platte witte kool geldt ongeveer hetzelfde: "Bij het laatstgenoemde gewas zullen we vermoedelijk pas op 10 juni met de oogst van start gaan, terwijl we in andere jaren ook al eens eind mei met de oogst konden beginnen."


Heinz Stoffers (r) runt het groententeeltbedrijf samen met zijn zoon Matthias. Via Landgard zetten vader en zoon hun groenten overwegend af aan de Duitse foodretail.

Actuele prijsvorming
Dankzij de dubbele afdekking met netten en vliesdoek heeft de recente koudegolf slechts een kleine impact gehad op de gewassen. "De groenten zijn mooi gegroeid en we rekenen ondanks de kou op een goede kwaliteit en fatsoenlijke hoeveelheden om te oogsten", voorspelt de teler. Hoe de groentenprijzen zich zullen ontwikkelen is nu aan het begin van het seizoen moeilijk in te schatten "Kropsla is in de afgelopen weken met stukprijzen van circa 0,50 euro relatief duur geweest."


De vier hoofdgewassen van het groententeeltbedrijf: kropsla, platte witte kool, ijsbergsla en koolrabi. Volgens de planning zal het bedrijf in de zomer een 3000 m2 grote verwerkingsfaciliteit voor groenten in gebruik nemen.

Verkoop in tijden van corona
Naast het weer heeft ook de aanhoudende coronacrisis zijn impact. "Afgelopen jaar was de vraag naar mijn idee 10-15 procent groter dan gebruikelijk, met iets hogere en stabiele prijzen." Aan de andere kant heeft de pandemie ook een schaduwkant voor de groententelers. "We moeten rekenen op hogere loon- en teeltkosten."

Voor meer informatie:
Heinz Stoffers
Stoffers Gemüsebau 
Flünnertzdyk 215
D-47802 Krefeld
+49 2151 561097
info@stoffers-gemuesebau.de 
www.stoffers-gemuesebau.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven