Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kas in woestijn weer in productie na natuurramp

Al Dahra BayWa in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft de eerste tomaten geoogst in een kas met klimaatbeheersing, iets meer dan een jaar nadat deze werd verwoest door een overstroming veroorzaakt door ongebruikelijke stortregens.

Deze eerste oogst, na de heropbouw van de kas, geeft een nieuw begin aan. Hij werd gebouwd op de spreekwoordelijke ruïnes van het project dat BayWa AG in 2017 startte als onderdeel van een joint venture met de Al Dahra Group uit Abu Dhabi.

Al Dahra BayWa betreedt opnieuw de markt onder geheel nieuwe omstandigheden. Dankzij de bouw van een nieuwe verpakkingslijn ter plaatse, is het volledige productieproces - van het zaadje tot het verpakte product - nu volledig in eigen beheer. Het aantal gewassoorten is uitgebreid tot zes.

Via omweg doel bereikt
"De overstroming was een harde klap voor ons, maar we hebben van de nood een deugd gemaakt", zegt Klaus Josef Lutz, CEO van BayWa AG. "Vanaf het begin was Al Ain ons belangrijkste project voor het opdoen van ervaring in deze sector en het ontwikkelen van onze eigen competenties op het gebied van planning, projectmanagement, bouw en het runnen van kassen met klimaatbeheersing in droge klimaten. Via een omweg hebben we nu ons doel bereikt: in tegenstelling tot het project dat drie jaar geleden van start ging, hebben we deze keer alles zelf gedaan, van planning tot installatie. Daardoor hebben we de kans gegrepen om onze mogelijkheden uit te breiden in overeenstemming met onze strategische doelstellingen."

Tot de overstroming in januari 2020 leverde BayWa 365 dagen per jaar lokaal geteelde tomaten aan de foodretail in de Arabische wereld. De verbouwing van vorig jaar werd gebruikt om de technische installaties nog beter af te stemmen op de omgevingsomstandigheden ter plaatse. Zo werd bijvoorbeeld de koelcapaciteit vergroot om de temperatuur in de kas constant op een optimaal niveau te houden. Het koel- en pompsysteem is nu overvloediger uitgevoerd om de gewassen voldoende te beschermen in geval van een storing.


De kas met klimaatbeheersing in Al Ain werd herbouwd binnen een jaar na vernietiging door een overstroming in 2020. 

Het is de bedoeling dat de teeltcapaciteit in de komende maanden voortdurend wordt verhoogd en tegen het midden van het jaar opnieuw 100% bedraagt. De lokaal geteelde tomaten voldoen aan dezelfde kwaliteitsnormen als de Europese invoer, die door de consumenten in de VAE hoog wordt aangeslagen. Dankzij de lokale teelt is het echter mogelijk om ze tegen een lagere retailprijs aan te bieden, plus dat ze een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk hebben.

In maart 2017 richtten BayWa en Al Dahra Holding de joint venture Al Dahra BayWa op met als doel hoogwaardige groenten te telen op een efficiënte manier waarbij grondstoffen worden gespaard, en deze uitsluitend te vermarkten aan foodretailers in de VAE. De eerste tomaten waren in september 2018 klaar voor de oogst.

In januari 2020 werd de regio Al Ain getroffen door stortregens. De schade aan de kas van Al Dahra BayWa's van ongeveer tien hectare was zo ernstig dat ze tijdelijk hun werk niet meer konden uitvoeren.

Voor meer informatie:
Baywa
www.baywa.com
Publicatiedatum: