Spinazierassen met hoge resistentie tegen schimmel Stemphylium

In slechts een paar jaar tijd is de schimmel Stemphylium - en in het bijzonder Stemphylium vesicarium - een van de grootste uitdagingen geworden voor spinazietelers wereldwijd. De spinazieveredelingsprogramma's van groentenveredelingsbedrijf Rijk Zwaan zijn gericht op het ontwikkelen van rassen die resistent zijn tegen deze schimmel.

De eerste resultaten van een lopend onderzoek aan de Washington State University in de Verenigde Staten bevestigden dat deze focus heeft geresulteerd in een assortiment met een flink aantal spinazierassen met een hoge resistentie tegen Stemphylium vesicarium.


Spinazie aangetast door Stemphylium vesicarium

Behoefte aan duidelijke informatie
Het feit dat er meerdere Stemphylium-soorten zijn die bladvlekken op spinazie veroorzaken, kan volgens Rijk Zwaan tot verwarring leiden over de verschillende resistentieniveaus. “Sommige spinazietelers zijn ten einde raad en maken zich grote zorgen over de ontwikkeling van deze ziekte. Hierdoor is er dringend behoefte aan duidelijke en accurate informatie”, zegt Wim in’ t Groen, Crop Coordinator Spinazie bij Rijk Zwaan.

Ernstige infectie
Op spinazievelden voor de versmarkt en de verwerkende industrie, is Stemphylium vesicarium, in de meeste teeltgebieden, nu de meest voorkomende pathogene Stemphylium-soort die infectie veroorzaakt bij vatbare spinazierassen. Om meer te weten te komen over deze plantenziekte, startte een groep onderzoekers, verbonden aan de Washington State University onder leiding van professor Lindsey du Toit, in 2019 een nieuwe studie naar deze schimmelziekte.

Veelbelovende eerste resultaten Rijk Zwaan spinazierassen
Du Toit is geen onbekende op dit gebied, aangezien ze in het verleden al verschillende onderzoeken naar Stemphylium heeft uitgevoerd. Uit haar meest recente en lopende onderzoek blijkt dat een aantal Rijk Zwaan rassen een duidelijk zichtbaar gemiddeld of hoog resistentieniveau heeft tegen Stemphylium vesicarium. Deze bevinding komt voor Rijk Zwaan niet als een verrassing, maar draagt ​​volgens het groenteveredelingsbedrijf uit De Lier wel bij aan de broodnodige duidelijkheid over dit onderwerp.

Meer informatie verkrijgbaar 
Omdat het onderzoek nog loopt, worden de definitieve resultaten voorlopig nog niet gepubliceerd. Spinazietelers die eerder informatie willen ontvangen over de rassen die bij het onderzoek betrokken zijn, kunnen contact opnemen met de spinazie crop specialisten van Rijk Zwaan.

Spinazie-assortiment
In de uitgebreide spinaziecatalogus van Rijk Zwaan staan ​​al een flink aantal spinazierassen met een hoge resistentie tegen Stemphylium vesicarium. Vanwege de focus en prioritering van het bedrijf in het R&D-programma voor spinazie, blijft het assortiment de komende jaren groeien. Enkele van de bekende Rijk Zwaan rassen met een hoge resistentie zijn de savooi rassen Sunangel RZ F1 en Cabezon RZ F1, en het gladbladige ras Kodiak RZ F1.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl
 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven