Christian Howarth, Plantlogic:

"Vergeet de onderkant van de plant niet"

Bij het streven naar een goede gezondheid en productiviteit van de gewassen vertegenwoordigt het bovengrondse deel van de plant slechts de helft van de strijd. De andere helft vindt plaats onder het niveau van de grond of het substraat, waar de wortels aan de uitwisseling van gassen, verschillende verbindingen en water werken.

Plantlogic richt zich op de wortels en is gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van innovatieve tuinbouwpotten, die allemaal streven naar een optimale drainage en zuurstofvoorziening in de wortelzone.

Waarom zijn een goede drainage en zuurstofvoorziening belangrijk?
"Het bereiken van een goede drainage en oxygenatie in de wortelzone stelt de teler in staat om zowel de gezondheid van de plant te verbeteren als de impact op het milieu te verminderen. Tijdens de fotorespiratie is de ademhalingssnelheid in de wortels zeven keer hoger dan in welk ander deel van de plant dan ook," legt Christian Howarth, verkoopmanager bij Plantlogic (foto rechts), uit. "Daarom is het belangrijk om het getransporteerde water effectief uit de wortelzone te verwijderen en de zuurstofopname door de wortels mogelijk te maken. Een goede drainage is ook essentieel om fytosanitaire problemen in de rhizosfeer te verminderen, waardoor er minder gewasbeschermingsmiddelen en andere landbouwchemicaliën nodig zijn."

"Bovendien verbetert een goede drainage de efficiëntie van het water- en nutriëntengebruik. Wanneer een tuinbouwsubstraat verzadigd is, wordt de wortelontwikkeling beperkt en overschrijdt de elektrische geleiding van de wortelzone gezonde niveaus. Een verzadigd substraat beperkt ook de gasuitwisseling op wortelniveau, waardoor de fotosynthetische snelheid afneemt en de opname van voedingsstoffen wordt beperkt. De doorlaatbaarheid van de wortels is ook lager bij een onjuiste drainage. Al deze effecten van onjuiste drainage leiden tot een verstoring van het hormonale evenwicht en bladverwelking," zegt Christian.


Drainagestroom direct naar gesloten container om nauwkeurige en schone drainagemonsters te verkrijgen voor het meten van drainagevolume, pH en EC

Dus, hoe ziet goede drainage eruit?
Volgens Christian moeten telers een groeimedium gebruiken met een drainagegraad van 10%. Een andere vuistregel is dat de geleidbaarheid van het percolaat 50% hoger moet zijn dan in de voedingsgeleidbaarheid. Een te hoge geleidbaarheid suggereert dat het drainagevolume te laag is omdat de uitgeloogde voedingsoplossing zeer geconcentreerd is. Evenzo kan een lage geleidbaarheid erop wijzen dat de plant niet genoeg voedingsstoffen krijgt (d.w.z. dat alles in de oplossing is opgenomen) of dat de drainage overmatig is. Hoewel de zuurstofopname per soort verschilt, heeft onderzoek uitgewezen dat het zuurstofverbruik door worteltoppen varieert van 14 tot 20 mg zuurstof/m/d.

Volgens Christian "zorgt het drainage-ontwerp van Plantlogic potten ervoor dat alle wortels alle zuurstof krijgen die ze ooit nodig zullen hebben, terwijl de vochtretentie in balans blijft. Onze potten worden een essentieel ondersteuningssysteem voor de planten".

Aan de hand van het voorbeeld van de zachtfruitteelt legde Christian uit dat het wordt aanbevolen om 25L potten met poten te gebruiken om het substraat en de grond gescheiden te houden, waardoor een betere drainage en zuurstofopname direct bij de wortelmassa mogelijk wordt.


"Een voorbeeld waarom drainage en zuurstofopname zo belangrijk zijn. Het gepatenteerde ontwerp van Plantlogic houdt het centrum van de wortelmassa vol met zuurstof en drainage aan de randen met een minimale natte zone," zegt Christian. "De drainage is geoptimaliseerd in onze potten, wat resulteert in consistente en uniforme omstandigheden in de wortelzone."

Plantlogic's nadruk op drainage en oxygenatie
Plantlogic heeft tal van ontwerpen uitgebracht voor specifieke gewassen, die allemaal gericht zijn op het bereiken van de juiste drainage en oxygenatie. "Een voorbeeld hiervan is onze nieuwste pot, de Zephyr V2. Wij zijn van mening dat de Zephyr de hoogste poten, breedste basis en meer zuurstofopname heeft van alle producten ter wereld op dit moment."

Volgens Christian is Plantlogic altijd trots geweest op innovatieve ontwerpen als antwoord op de behoeften van telers, en zal dat ook in de toekomst zo blijven.

"Wanneer klanten onze producten kopen, geven we hen gemoedsrust in de wetenschap dat ze producten van de hoogste kwaliteit zullen ontvangen om hun komende plantseizoen tot een succes te maken. Wij zijn in staat om deze belofte waar te maken, mede dankzij onze obsessie voor innovatie en het leveren van uitstekende klantenservice," zegt Christian.

Voor meer informatie:
Plantlogic 
sales@getplantlogic.com 
www.getplantlogic.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven