Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologisch geïnspireerde behandeling van afvalwater en aquaponics

NuLeaf Tech bouwt compacte behandelsystemen voor afvalwater, evenals aquaponic-systemen op kleine schaal. Voor beide ecosystemen is moerasbiologie nodig om complexe afvalvormen te behandelen, om voedingsstoffen te leveren aan planten en om water te filteren. Beide systemen zijn ontwikkeld op basis van circulariteit, in het bijzonder de samenhang tussen water en energie.

"Ik denk dat de samenhang tussen water en energie een goed startpunt is. We hebben veel water nodig om voedsel te telen. Daarom kunnen we met een systeem dat slim gebruikmaakt van bronnen snel vooruitgang boeken in de manier waarop we daarover denken. NuTree-systemen zijn gekoppeld en interdisciplinair," zegt Rachel Major, directeur en mede-oprichter van NuLeaf Tech.

De autonome afvalwatersystemen van het bedrijf zijn ontwikkeld om op maat gemaakte afvalwaterbehandeling mogelijk te maken op plaatsen waar septic tanks niet altijd even betrouwbaar zijn of voor kleine bedrijven met specifieke behoeftes voor afvalwater. De systemen worden klaargemaakt voor certificering en de aquaponic-eenheden zijn al beschikbaar.


Rachel Major (Foto: YouTube: VERGE Accelerate) 

Volgens Rachel kan het lastig zijn om nieuwe ideeën te introduceren in elke omgeving, maar is dit vooral het geval in de VS als het idee te maken heeft met duurzaamheid. Er zijn veel verschillende meningen over het onderwerp en over klimaatverandering in het algemeen. Met zowel de afvalwaterbehandelingssystemen en NuTree Bonsai ondersteunt het bedrijf de duurzaamheidsinitiatieven door slimmer gebruik te maken van hulpbronnen. Mensen staan over het algemeen meer open voor het besparen van tijd, geld en hulpmiddelen voor zichzelf. NuLeaf Tech wil het gat dichten tussen mensen en tegelijkertijd duurzaamheid promoten.

Duurzaamheid promoten 
NuLeaf Tech promoot duurzaamheid door hun systemen te baseren op biologische imitatie, wat erop neerkomt dat hun producten zijn geïnspireerd door de natuur. Alhoewel mensen zich al hele lange tijd laten inspireren door de natuur is het doelgericht biologisch ontwerpen enigszins nieuw in een wereld waar technologische verbeteringen vaak tegengesteld zijn aan natuurlijke processen. 

Toen de wetenschap achter NuLeaf werd ontwikkeld in 2014 was de biologische inspiratie iets nieuws waar nog maar weinig duurzaamheidsprofessionals van hadden gehoord. Maar de term wint aan populariteit op allerlei gebieden, van materiële wetenschap tot land- en tuinbouw, vooral in samenwerking met de circulaire economie, aangezien er in de natuur geen afval bestaat.

"In Silicon Valley werd er altijd vanuit gegaan dat natuur en technologie niet samen kunnen gaan, maar we willen dit idee aan de kaak stellen met onze systemen," zegt Rachel.

Hoe de NuTree Bonsai werkt
Het aquaponics-systeem van het bedrijf heet de NuTree Bonsai. Het is een slim systeem voor woon- en kantooromgevingen. De NuTree Bonsai werkt op basis van drie principes: aquacultuur, recirculatie en gezonde groenten. Het bassin bevat om te beginnen vissen die planten eten en afval uitscheiden. Het opnieuw bemeste water wordt vervolgens naar de bovenkant van het systeem gepompt, waar het de spiraalvorm volgt door middel van de zwaartekracht en het voedingsstofrijke water door het systeem circuleert. De groenten worden verdeeld over de spiraalvorm en absorberen de voedingsstoffen uit het water. De planten worden dus gevoed en het water wordt gefilterd voordat dit wordt teruggeleid naar het aquaponics-bassin aan de onderkant van de NuTree Bonsai.

De NuTree Bonsai is 66 cm hoog en heeft een bassin van 75 liter, dat kan worden gevuld met verschillende vissen en vijverplanten. De Bonsai biedt plaats voor maximaal tien planten en is zeer geschikt voor kruiden, bladgroenten en bloemen, volgens de website van het bedrijf. Alhoewel deze grootte ideaal is voor scholen of tuintjes thuis, zijn er nu ook grotere NuTrees beschikbaar voor 20 of 30 planten. Deze zijn ideaal voor kantoorgebouwen en gedeelte buitenruimtes.

Voordelen van de NuTree Bonsai
Rachel legt uit dat de NuTree Bonsai veel voordelen heeft voor de teler thuis, inclusief een lage behoefte aan irrigatie en meststoffen, omdat het voedingsstofrijke water continu opnieuw wordt gecirculeerd. Als gevolg daarvan is de Bonsai prettig in onderhoud en maakt het slim gebruik van water. Telers met of zonder ervaring kunnen er zo eenvoudig gebruik van maken. Daarnaast wordt het systeem geleverd in een IKEA-achtige verpakking met een handige online instructie en gebruikershandleiding om het systeem gebruiksklaar te maken - van de constructie tot het uitzoeken van de juiste vissen en planten. De NuTree Bonsai ziet er ook anders uit dan andere aquaponics-systemen, omdat de structuur voornamelijk is gemaakt van hardhout en er speciale uitvoeringen beschikbaar zijn.

"De NuTree Bonsai ziet er leuk uit. Doe-het-zelfsystemen zien er meestal visueel niet heel leuk uit. Alhoewel het groen aangenaam is, wordt dit vaak weer teniet gedaan door de meestal gebruikte PVC. Met duurzaam hout en natuurlijke kunstuitvoeringen proberen we dat te veranderen. Voedsel telen ziet er niet altijd mooi uit, maar als je een systeem hebt waar mensen bij stil gaan staan, kunnen ze er nieuwe ideeën door opdoen," legt Rachel uit.

Voor meer informatie:
Rachel Major, directeur en mede-oprichter
NuLeaf Tech
Rachel.major@nuleaftech.com
www.nuleaftech.com

Publicatiedatum: