Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Niels de Caigny, PLNT:

"We willen nationaal uitbreiden en uiteindelijk een vestiging hebben in elke grote Europese stad

Als je door de haven van Antwerpen loopt, kom je op een gegeven moment een aantal op elkaar gestapelde containers tegen. Tussen deze containers bevindt zich een kleine indoor farm die een gezonde dagelijkse dosis vitaminen levert aan de inwoners van de stad. 

PLNT levert momenteel aan consumenten en een paar restaurants die inwoners gerechten aanbieden via afhaalmenu's in de stad Antwerpen. Het bedrijf gebruikt een containerfarm van Urban Crop Solutions’ FarmPRO. Het bedrijf zelf heeft een areaal van 120 m², waarbij daarnaast een andere container wordt gebruikt voor het zaaien, oogsten, verpakken en andere processen. 

Eind april vertelde Niels de Caigny, mede-oprichter van PLNT, dat het bedrijf ongeveer 4000 planten per week oogstte Na de oogst, worden de gewassen in herbruikbare doosjes geplaatst en aan klanten geleverd middels een e-bike.


Links Hans Snijder en rechts Niels de Caigny  

Over de grens
"We bieden nu een productassortiment aan met 14 verschillende kruiden en een aantal bladgroenten. Op vraag produceren is veel lastiger geworden in deze tijd, maar we zijn blij dat we nog steeds actief zijn," zegt Niels.

Het bedrijf ia operationeel door hun eigen investeringen, maar Hans Snijder, mede-oprichter en investeerder, zegt dat ze nationaal willen uitbreiden en uiteindelijk een vestiging willen hebben in alle grote Europese steden.


De verwerkingsruimte in de andere container 

Met deze pilotfarm wil het bedrijf experimenteren met teeltrecepten, het teeltbeheerplatform en de groei van de gewassen. Niels voegt eraan toe dat ze "de lokale teelt overal in België en Europa mogelijk willen maken, omdat het een uitstekende aanvulling is voor elke stad."

Operationele activiteiten verbeteren
PLNT is heel tevreden met hun farm, maar ze ontwikkelen momenteel een platform waarmee ze de farmactiviteiten kunnen uitvoeren, analyseren en optimaliseren. "Het is fantastisch om 24/7, jaarrond te kunnen telen, maar we willen meer inzicht in onze activiteiten om te zien waar we kunnen optimaliseren voor een volledig beheer van het bedrijf," zegt Hans.

PLNT zoekt naar manieren om zoveel mogelijk middelen in het hele teeltproces te hergebruiken of er een nieuwe toepassing voor te vinden. "Ons substraat wordt geïmporteerd uit Sri Lanka, dat willen we ook hergebruiken in biomassa of zoiets," zegt Hans. "Het substraat heeft een biologisch afbreekbare plastic band eromheen en daarom is de recyclingmethode nog niet bepaald. We werken aan composteerbare opties om het huidige afval opnieuw toe te passen. De controlesoftware zorgt ervoor dat we het bedrijf van op afstand kunnen beheren, de gewassen kunnen traceren en gegevens kunnen analyseren, zodat we de oogst zoveel mogelijk kunnen optimaliseren."

Voor meer informatie:
PLNT
Niels De Caigny, mede-oprichter
niels@plnt.be 
Hans Snijder, mede-oprichter
hans@plnt.be 
www.plnt.be 

Publicatiedatum: