Ruben Kalkman over reizen tijdens de studie Tuinbouw & Agribusiness

Na een mbo-studie Business and Management in Naaldwijk naar hbo Logistiek in Rotterdam. Maar dan toch naar de hbo-opleiding Tuinbouw & Agribusiness in Delft. Ruben Kalkman, alumnus Tuinbouw & Agribusiness aan Hogeschool Inholland Delft, heeft geen seconde spijt gehad van deze switch. “Door deze belangrijke keuze ligt de wereld aan mijn voeten.”

Ruben komt oorspronkelijk uit het Westland. Toen de opleiding Logistiek in Rotterdam niks werd, ging hij een tijdje werken in de tuinbouw waar hij al sinds jongs af aan daar werkzaam was. Toch had hij wel de ambitie om nog verder te studeren, liefst in de sales of marketing.

Toen hij de opleiding Tuinbouw & Agribusiness met de afstudeerrichting Management & Greenport zag, wist hij het zeker: “Dit past perfect bij mij.”

Toch heeft Ruben tot het laatste moment getwijfeld of hij niet de richting van Teelttechniek en Veredeling op zou gaan. Maar door de (internationale) kansen die Ruben zag was de keuze toch gevallen op de richting Management & Greenport.

De start in Brazilië
Het reizen begon al in het tweede jaar. “Ik ging met 3 andere studenten naar Berlijn voor een schoolproject, naar de Fruit Logistica. Hier hebben we aan een opdracht gewerkt voor het bedrijf waar ik nu ook werkzaam voor ben: Bom Group in Hoek van Holland.”

In de tuinbouw is men voortdurend op zoek naar jonge talenten en deze opleiding is daar de perfecte opstap voor. Na deze internationale (project) ervaring was Ruben getriggerd om meer internationale ervaring op te doen.  

In het derde jaar van de opleiding deed zich een kans voor om een stage in het buitenland te lopen van 6 maanden. Omdat hij ook graag ervaring wilde opdoen in het buitenland besloot hij op zoek te gaan naar een uitdaging buiten Europa. Een vriend van hem woont in Brazilië en heeft ook de studie Tuinbouw gedaan.

Zo gezegd, zo gedaan is Ruben naar Brazilië vertrokken. Hier heeft hij voor één van de grootste tuinders gewerkt in: Holambra (Holland - Amerika – Brazilië). “Ik werkte daar met orchideeën. Mijn opdracht was om de logistiek zo efficiënt mogelijk te organiseren in de nieuw te bouwen distributiehal. In deze opdracht werd ik vrijgelaten om automatisering toe te passen waarvoor ik vanuit het bedrijf een aantal richtlijnen kreeg. Dit moest zo efficiënt mogelijk worden uitgewerkt. Uiteindelijk heb ik in een halfjaar tijd een logistiek systeem ontwikkeld. Vorige week heb ik een filmpje ontvangen dat ze het systeem hebben neergezet en operationeel is; het is dus daadwerkelijk uitgevoerd. Dat is wel echt iets waar ik trots op ben!”


 
Citrusdal in Afrika
Eenmaal terug in Nederland startte in het vierde jaar het vak Capita Selecta. Met dit vak kreeg iedereen de vrijheid om zelf een opdracht te formuleren bij een bedrijf naar keuze. Vanuit school werd Ruben benaderd om voor een importeur van fruit naar Zuid-Afrika af te reizen. Het onderzoek had als doelstelling het optimaliseren van de supply chain door het toepassen van AI- en Blockchain technology. In Zuid-Afrika hebben Ruben en een klasgenoot met bestaande klanten van het bedrijf interviews gehouden en onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Na één week zat het project erop en was het tijd om Zuid-Afrika te ontdekken. “We hebben in die week zoveel gezien. Van Kaap de Goede Hoop, de Tafelberg tot duiken met walvissen. Het was weer een hele bijzondere ervaring.”


 
En door naar China
Na dit project zou het afstuderen van start gaan. “Nadat ik terugkwam uit Zuid-Afrika werd ik benaderd door een klasgenoot die nog een partner zocht voor Capita Selecta. Ruben heeft toen de keuze gemaakt om het project nog een keer te doen. Uiteindelijk zijn wij toen afgereisd naar China voor een onderzoek naar hoe wij als Nederlandse glastuinbouw de Chinese klanten beter van dienst zouden kunnen zijn. Dit project hebben wij in opdracht van Bom Group en Ridder uitgevoerd. In China hebben wij onderzoek gedaan naar de knelpunten in bijvoorbeeld de supply chain maar ook de enorme kansen die er liggen binnen de markt. Tijdens dit onderzoek zijn wij naar verschillende (wereld) steden afgereisd om hier interviews te doen en tuinders te bezoeken. Zo hebben wij destijds in China o.a. Shanghai, Beijing en Xi’an bezocht.”

 
Strenge coronaregels
Weer terug in Nederland ging Ruben met zijn werk (Bom Group) naar Turkije afgereisd, voor een beurs. “Helaas kwam corona om de hoek kijken.”

Zijn afstuderen heeft hij daarom in Nederland gedaan. Hier heeft hij binnen Bom Group een uitgebreid (internationaal) marktonderzoek gedaan. Tijdens zijn afstuderen sprak Bom Group vertrouwen naar hem uit in de vorm van een contract. Voor Ruben een mooie stimulans.

Na een interne opleiding die hij tijdens school al had doorlopen kreeg hij de mogelijkheid om bij Bom Group door te groeien in de Sales met als regio: Azië. “Zodra de grenzen weer opengaan staat de eerste reis alweer gepland naar Japan en dan door naar China en Zuid-Korea. Ik ben erg gelukkig met mijn baan en het is natuurlijk fantastisch dat ik ook klanten mag bezoeken die maar liefst op 10 uur (+) vliegen liggen. Dit bewijst maar weer hoe dynamisch, internationaal en modern de tuinbouw is.”

Reizen binnen de tuinbouwsector
“Ik wilde altijd al weten hoe het er in het buitenland aan toeging. Het is goed om dat mee te maken voor je eigen ontwikkeling. Hier lijkt het allemaal maar heel normaal dat we binnen deze sector zo voorop lopen, maar dat is het helemaal niet. Juist in het buitenland zie je dat er nog zoveel te winnen valt. Wij, als studenten van de opleiding Tuinbouw & Agribusiness, kunnen hierin een belangrijke rol spelen! Ik ben altijd met plezier naar school gegaan, naast een hechte klas en leuke (internationale) projecten is Inholland Delft een hele betrokken opleiding waar er altijd ruimte is voor een ‘’bakkie.”

Voor meer informatie:
Hogeschool Inholland
www.inholland.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven