Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ODE-compensatie glastuinbouw niet zonder tegenprestatie

Tholen - Het Kabinet werkt aan compensatie voor telers die met de Opslag Duurzame Energie te maken hebben. Zij worden teruggeduwd naar gasgebruik door de nadelig uitgevallen belasting. De komende twee jaar is nu 22 miljoen euro, 11 miljoen per jaar, gereserveerd ter compensatie.

Wel is, gelet op Europese regels over overheidssteun, een tegenprestatie van telers vereist én moet de te compenseren activiteit plaatsvinden ná het moment dat de steun van een goedkeuring is voorzien. Dat blijkt uit een Kamerbrief van de ministers Van 't Wout (Economische Zaken en Klimaat) en Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Het maakt dat de regeling nog niet definitief is.


Wageningen University & Research onderzocht vorig jaar de financiële gevolgen van de ODE voor de glastuinbouw. Bekijk hier het rapport.

Structurele hervorming
De compensatieregeling is gericht op voorlopers op het gebied van elektrificatie én belichtende bedrijven. Zij worden momenteel in het ontwerp van de regeling betrokken. Wel moet nog precies onderzocht worden hoe de regeling binnen de Europese richtlijnen over overheidssteun past.  

In totaal is er verdeeld over twee jaar 50 miljoen euro beschikbaar. De overige 28 miljoen is voor de industrie. 

Op de lange termijn werkt men in Den Haag ondertussen aan structurele hervorming van het fiscale kader zo schrijven Schouten en Van 't Wout. Er is onderzoek gedaan naar de financiering van de energietransitie en de resultaten daarvan zullen met de Kamer worden gedeeld.

 

Ook is de ODE geëvalueerd. Mogelijk wordt dan de ODE aangepast. Vóór de zomer wordt door EZ en LNV over de uitwerking van de ODE-compensatieregeling bericht.