"Coating houdt warmte tegen en zorgt voor gematigde instraling"

Bij paprikakwekerij WaLeRo in Bleiswijk wordt jaarlijks rond week 20 het kasdek voorzien van een laag Transpar. Deze coating van Sudlac zorgt voor een vriendelijker kasklimaat waarin de planten beter presteren. Teler Luc van den Bosch deelt zijn ervaringen.

"Sommige coatings gaan gepaard met een ingewikkelde uitleg over de toepassing en de werking. Dat heb je bij Transpar niet", vertelt Luc, teeltdeskundige bij WaLeRo. "We passen deze coating nu voor het vierde jaar toe en weten wat we eraan hebben."

Twee typen kas
Bij WaLeRo, de naam is een samentrekking van de voornamen van de broers Walter, Leon en Ronald van den Bosch, worden op twee locaties in Bleiswijk gele paprika’s van de rassen Gialte (7,7 ha), WLS 1225 (5,7 ha) en Florate (1 ha) gekweekt. Elk jaar worden rond week 20 de daken van de twee kassen ingespoten met Transpar.

De twee kassen zijn qua type vergelijkbaar, maar verschillen in glasmaat en staan anders gepositioneerd ten opzichte van de zon. De ene locatie heeft een enkelraams luchtingssysteem, de andere een dubbelraams.

Beide locaties zijn voorzien van dubbelbeweegbaar schermdoek. "Zolang er geen coating op het dek ligt, gebruiken we het scherm om energie te besparen en om wat straling weg te schermen. Na het coaten gebruiken we het scherm alleen nog maar om het zonlicht dat door de luchtramen de kas binnenvalt, tegen te houden", legt Luc uit.

Knallen
WaLeRo besteedt het aanbrengen van Transpar op het kasdek uit aan HPW Spuittechnieken uit Rotterdam. De paprikateler heeft goede ervaringen met dit bedrijf. "Wij willen de coating er natuurlijk in een voor hen drukke periode snel op hebben liggen, maar dat gaat altijd in goed overleg met de eigenaar Gert-Jan van Hattem. HPW zorgt voor de coating en de machine, en in een paar uurtjes knallen ze het erop."

Voor een goede hechting van Transpar maakt Luc zelf het kasdek vrij van stof en vuil. "We hebben een eigen dekwasser, hiermee zorgen we ervoor dat kort voor het coaten het dek gewassen is."

Gematigder klimaat
Luc noemt Transpar gebruiksvriendelijk en betaalbaar. "Je zet het erop en het doet wat je ervan verwacht." Zijn ervaring is dat Transpar zorgt voor een gematigder klimaat waarin de paprikaplanten beter kunnen presteren. "In week 20 zie je bij ons hoofdras Gialte soms al een beetje slijtage; de kleur van de bladeren is wat minder felgroen en je ziet dat de plant moet werken om te produceren. Transpar houdt de warmte tegen en zorgt voor een meer gematigde instraling. Door de coating is de planttemperatuur lager en blijft het ras goed produceren. Ook is er minder kans op verbranding en neusrot. Bovendien zorgt de coating voor een aangenamere temperatuur om in te werken voor het personeel. Dat is ook belangrijk."

Minder nodig
Naarmate de coating langer op het dek zit, slijt het er een beetje af. "En dat is prima", vindt Luc. "Aan het eind van het seizoen hebben we de coating minder nodig. Als de planten aan de laatste zetting werken, laten we vaak al een keer de dekwasser draaien met alleen water. Het zorgt ervoor dat het laagje Transpar iets dunner wordt. Dat geeft dan net iets meer licht en warmte in de kas."

Tijdens de teeltwissel gaat de wasser nog een laatste keer over het dek. Om de coating volledig te verwijderen vult Luc de aangekoppelde doseerpomp met het reinigingsmiddel Topclear. "Een schoon kasdek is een goed begin voor een nieuwe teeltronde."

Voor meer informatie:
Sudlac Export
+ 31 (0)299 792 005
export@sudlac.com 
www.sudlac.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven