Anton van Garderen Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Vanmorgen ontving Anton van Garderen uit Schalkwijk uit handen van de burgemeester van Houten, Gilbert Isabella, de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Anton ontving zijn onderscheiding voor vele verdiensten voor de sector, zoals zijn jarenlange bestuurswerk, zijn inzet voor houtig kleinfruit en zijn bijdrage aan innovatie en duurzaamheid.

Het bedrijf van Van Garderen bevindt zich op het eiland Schalkwijk in een uniek landschap, omringd door het water van de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. Het zachtfruitbedrijf werd in 1981 gestart met een oppervlakte van 4 hectare en een paar seizoenskrachten voor oogstwerkzaamheden. Vandaag telt het bedrijf 36 hectare, 20 vaste medewerkers en ruim 100 seizoensmedewerkers. Er worden vooral rode bessen, maar ook bramen geteeld. Vanaf de start heeft Anton het bedrijf samen met zijn vrouw Ria gerund. Na zijn fruitteeltopleiding is ook zoon Anco in het bedrijf gekomen.

Maar Van Garderen beperkte zich niet tot het succes van zijn eigen bedrijf. Hij is zeer actief geweest in het landelijk en regionaal onderzoek in de zachtfruitsector. Als lid van werkgroepen van de Nederlandse Fruittelers Organisatie en sinds de oprichting van The Greenery in 1996 ook binnen deze organisatie. Zo speelde Van Garderen binnen The Greenery in het seizoen 2005-2006 een belangrijke rol bij het ontstaan van het innovatieprogramma zachtfruit..

Daarnaast is zijn jarenlange maatschappelijke bijdrage in de lokale gemeenschap van Schalkwijk en omgeving zeer gewaardeerd. Het kenmerkt zijn bedrijf dat het kansen geeft aan mensen, die soms net een extra steuntje in de rug nodig hebben in relatie tot de arbeidsmarkt.

Jarenlange samenwerking leidde er uiteindelijk toe dat in 2016 CAF (Cooperatieve Adviesdienst voor de Fruitteelt), The Greenery en Bayer CropScience met Anton van Garderen een duurzaamheidstraject zijn ingegaan. Niet alleen voor het bedrijf zelf, maar met de nadrukkelijke visie om ook de zachtfruitsector als geheel hierin mee te nemen. In 2018 ging het project van start.


Burgemeester Gilbert Isabella met Jolanda Wijsmuller van Bayer

"Wij zijn er nu dan ook ontzettend trots op dat Anton van Garderen Ridder is geworden in de orde van Oranje Nassau en we kijken ernaar uit om met hem, zijn vrouw Ria en Anco samen duurzaamheid in de praktijk verder te ontwikkelen. Een bekende uitspraak van Garderen is: “delen is vermenigvuldigen”. Samen met Zachtfruit Schalkwijk gaan we graag verder om kennis rondom duurzame fruitteelt te ontwikkelen en deze te delen", meldt Bayer CropScience.


Anton van Garderen en Joost Rouwhorst

Een sprakeloze Anton - en dat komt niet vaak voor - kreeg met het water in de ogen de versierselen opgespeld door echtgenote Ria. "Zeer verdiend, van harte gegund", aldus Joost Rouwhorst van Coforta die bij de gelegenheid aanwezig was en de foto's maakte.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven