Italiaanse basilicum verrijkt met selenium op de markt

Het bedrijf Orto Ricci werd 80 jaar geleden opgericht in de provincie Rome, in Anzio. "Wij telen groenten op een areaal van 40 ha. In de loop der jaren heeft het bedrijf zich sterk gespecialiseerd in aromatische kruiden, in de eerste plaats basilicum. We produceerden basilicum zowel gesneden als in een pot," zegt Eleonora Pistelli, marketing manager van Orto Ricci.

"In de afgelopen jaren, vooral in 2020, laat de trendmarkt zien hoe het percentage consumenten dat gevoelig is voor de gezondheidsvoordelen van voeding, is toegenomen."


Kijkje in een kas van Orto Ricci

Geen nikkel meer
"Een paar jaar geleden zijn we begonnen met een teeltsysteem dat de concentratie nikkel in de basilicumbladeren tot een minimum beperkt. Nu zijn we klaar met een lijn basilicum die is verrijkt met selenium."

Selenium is een spoorelement dat van nature aanwezig is in veel voedingsmiddelen en beschikbaar is als voedingssupplement. Selenium, dat essentieel is voor de mens, is een bestanddeel van meer dan twaalf selenoproteïnen die een cruciale rol spelen bij de voortplanting, het metabolisme van schildklierhormonen, de synthese van DNS en de bescherming tegen oxidatieve schade en infecties.

De ADH (de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen) bedraagt 55 mg per dag voor een volwassene. Het tekort aan selenium blijft vaak onopgemerkt en is een voorbeeld van verborgen honger. Verborgen honger, ook bekend als een tekort aan micronutriënten, treft meer dan twee mld mensen of één op de drie mensen wereldwijd (FAO 2013).

Verborgen honger is een vorm van ondervoeding die optreedt wanneer de inname en absorptie van vitaminen en mineralen te laag zijn om een goede gezondheid en ontwikkeling te ondersteunen.

Selenium bestaat in anorganische en organische vorm. Beide kunnen goede voedingsbronnen van selenium zijn. In de bodem zijn er anorganische vormen, bekend als selenieten en selenaten, die planten kunnen opnemen en omzetten in een organische vorm.

De hoeveelheid selenium in een bepaald soort plantaardige voeding hangt af van de hoeveelheid selenium in de bodem. De seleniumconcentratie in planten verschilt sterk per geografische locatie. Sommige gebieden zijn van nature arm aan selenium.

Een van de meest kosteneffectieve strategieën om wereldwijd een tekort aan micronutriënten te bestrijden is de biofortificatie van gewassen door middel van agronomische technieken, conventionele veredeling of moderne biotechnologie.

Bemesting is de meest gebruikelijke biofortificatie voor groentengewassen. Om het seleniumgehalte in planten te controleren, is het essentieel om de dynamiek van de opname en distributie van selenium in de plant te bestuderen, naast het effect op de groei en opbrengst van de plant.

Planten nemen het selenium hoofdzakelijk op in de vorm van selenaat en seleniet, maar kunnen ook organische vormen opnemen, maar niet de onoplosbare elementen Se of metaalselenideverbindingen. Over het algemeen is selenaat de meest oplosbare en beschikbare vorm van selenium voor planten.

Planten kunnen het seleniumgehalte verhogen uit de bodem, door bladtoepassing, door het weken van zaden in een seleniumoplossing, door zaaddressing of door de voedingsoplossing in de hydrocultuur.

"We wisten uit enkele studies dat de toevoeging van selenium aan de voedingsoplossing de Se-concentratie in basilicum verhoogt zonder de opbrengst en de kwalitatieve kenmerken van het eindproduct te verminderen," zegt Alessandro Cinelli, eigenaar van Agronova, een adviesbureau gespecialiseerd in tuinbouw- en kwekerijactiviteiten.

Alessandro Cinelli, eigenaar van Agronova

"Bovendien wisten we dat de toevoeging van selenium in de voedingsoplossing de Se-concentratie in alle plantenorganen verhoogde. Het hoogste percentage selenium stapelde zich echter op in de bladeren, gevolgd door de wortels, stengels en bloemknoppen."

"Uit een studie van het departement Landbouw, Voedsel en Milieu van de Universiteit van Pisa en het Instituut voor Ecosysteemstudie van de CNR hebben we ook begrepen dat de verdeling van selenium in de bladeren, wortels en bloemknoppen rechtstreeks werd beïnvloed door de Se-concentratie in de voedingsoplossing. De accumulatie in de stengels was minder gevoelig voor verschillende Se-behandelingen. We weten ook dat de seleniumconcentratie in de bladeren hoger is wanneer de plant het element via de wortels absorbeert in plaats van via bladbespuiting."

Valentina Melella, technisch manager van Orto Ricci: "Aangezien de bladeren van de jongere planten de hoogste seleniumconcentraties accumuleren, hadden we een snelgroeiend ras moeten gebruiken om de wortels niet te veel te verouderen door de opname van selenium te beperken. Daarom hebben we in samenwerking met Agronova en SAIS Sementi enkele proeven uitgevoerd om na te gaan welk ras het meest geschikt is voor ons doel. Aan het eind van de proeven kozen we voor Gemini, een ras van SAIS Sementi."

Gemini in drijvend systeem

Franca Castagnoli, manager R&D van SAIS: "Gemini is een variëteit verkregen uit SAIS-onderzoek. De plant herinnert aan het traditionele type 'Genovese'. Het Gemini-ras heeft een gemiddelde resistentie tegen Peronospora belbahrii en een hoge resistentie tegen Fusarium oxysporum f.sp basilicum. In dit specifieke geval bestond de uitdaging erin meer stekken te verkrijgen door de veroudering van de wortels, die de opname van selenium uit de voedingsoplossing beïnvloedt, te beperken. De snelle hergroei van Gemini overwint deze uitdaging."

Rechts: geteste basilicumnikkel

Valentina Melella: "Wij bieden zowel basilicum in gesneden vorm als in potten aan. Het snijproduct wordt geteeld met een drijvend systeem, terwijl de potten rusten op een ondergeïrrigeerd tapijt. De met selenium verrijkte lijn wordt afgezet als snijproduct, evenals de lijn met een laag nikkelgehalte."

"We ontwikkelen een speciale voedingsoplossing, met selenaat, die een seleniumhoeveelheid in de bladeren krijgt van 2,5 mg/kg. Gewoonlijk plannen we maximaal drie stekken die worden gepland op basis van de groei van de bladeren. Over het algemeen knippen we scheuten van 15-20 cm lang. We hebben vastgesteld dat de hoeveelheid selenium tussen de stekken niet verandert."


Selectie van Gemini verrijkt met selenium

Eleonora Pistelli: "We zijn tevreden met dit doel. We proberen nog beter te worden, maar het is een uitstekend begin. De lijn van basilicum met een minimaal nikkelgehalte (ongeveer 0,008-0,003 mg/kg) en verrijkt met selenium zal volgende maand klaar zijn voor de eerste afzet met een speciale verpakking."

Voor meer informatie:
S.A.I.S. Sementi
+39 0547 384250
sais@saissementi.it
www.saissementi.it 

Orto Ricci
+39 06 9874095
info@ortoricci.it
www.ortoricci.it 

Agronova
Alessandro Cinelli
+39 347 0363338
info@agronova.it
www.agronova.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven