Britse zachtfruitteler verwarmt kas met warmtepomp

Ebtech Energy Systems heeft de grootste rivierwarmtepomp van het VK geïnstalleerd en in gebruik laten nemen bij Hall Hunter Partnership, een Britse zachtfruitteler. De verwarmde teeltfaciliteit is ontwikkeld om continu producten te kunnen leveren aan hun grootste klant, M&S. Het warmtepompsysteem van 8,8 MW zal 110.000 m² met aardbeiengewassen verwarmen, waardoor de locatie enkele weken eerder fruit kan oogsten dan voorheen haalbaar was. 

Ebtech en Hall Hunter hebben een nauwgezet proces doorlopen met Carbon Zero om te onderzoeken of de rivier de Lodden, een zijrivier van de Thames, het hele jaar door een betrouwbare bron van energie zou zijn en de piekbelasting in de winter geen probleem zou vormen.

Zodra dit was bevestigd, kwam Ebtech met een gedetailleerd ontwerp, dat werd gepresenteerd aan Hall Hunter. Zij hebben vervolgens een uitgebreide due diligence doorlopen met Nederlandse tuinbouwconsultants en het Genius Energy Lab in het VK om te bevestigen dat het ontwerp voldeed aan de sectorstandaarden.

Het werk aan de warmtepompcentrale, het rivierpompstation van 640ls en warmtedistributieleiding van 160 km begon in juli. Het systeem werd pas vijf maanden later in december in gebruik genomen. Door gebruik te maken van 3D-ontwerptechnologie was Ebtech in staat om 80% van de infrastructuur van de centrale vooraf te fabriceren, waardoor de installatietijd aanzienlijk werd verkort.

In de eerste zes weken leverden de warmtepompen 5.000 MWh, waarbij de piekbelasting gehandhaafd bleef ondanks het feit dat het systeem moest draaien in de koudste temperaturen van het afgelopen decennium.

Ebtech schat dat de faciliteit in de komende 20 jaar 44.000 ton bespaart op de CO²-uitstoot in vergelijking met verwarming op gas.

Hall Hunter heeft plannen om nog eens 8 MW aan verwarming te installeren in 2021.

Voor meer informatie:
Ebtech Glasshouse Systems
info@ebtechglasshouses.co.uk
www.ebtechglasshouses.co.uk

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven