Van niche-product naar intensiever gebruik bio-afbreekbare pot

“Beetje bij beetje bereiken we steeds meer resultaten. We zijn op alle fronten van de theorie naar de praktijk overgestapt. Ons Plastic Free Crop-project wint aan terrein met het gebruik van Fertil Pot-teeltpotten. Deze zijn 100% biologisch afbreekbaar en gemaakt van plantaardige vezels. QuickPot-potten, gemaakt van 100% gerecycleerd en recyclebaar plastic, kunnen worden gewassen en meer dan 10 jaar kunnen worden hergebruikt”, zegt Alessandro Guglielmi, sales manager van Energy Green uit het Italiaanse Borgosatollo.

“De bedrijven waarmee wij nu samenwerken hebben zich kunnen aanpassen aan de nieuwe normen van het biologisch afbreekbare systeem en hebben een aanvankelijk scepticisme overwonnen. De feedback is tot nu toe positief. Om een voorbeeld te geven: de kruiden van Bio&Co, verkocht door Floricoltura Gagliolo uit Albenga, worden in een mooie houten kist geleverd. De planten worden geteeld door de kwekerij FK BIO, waar onze goede vriend Fabio Ravera niet alleen onze filosofie heeft overgenomen, maar ook de verdienste heeft dat hij een sociaal engagement in zijn productieketen heeft. De kruiden worden allemaal geteeld in een Fertil Pot die gewoon mee kan worden verplant”, zegt Guglielmi.

Kruiden van Bio&Co (foto verstrekt door Alessandro Guglielmi)

Guglielmi benadrukt het belang van het feit dat de planten in de Fertil Pot (hieronder afgebeeld) worden gekweekt. Zo bereiken ze de consument zonder dat er wegwerpverpakkingen rondslingeren.

“Maar in het kielzog van het succes van de biologisch afbreekbare Fertil Pot zijn er potten op de markt gebracht van gerecycleerd papier, cellulose en andere materialen. De planten, die in plastic potten worden gekweekt, worden kort voordat zij te koop worden aangeboden, overgeplant. De nietsvermoedende consument denkt dus dat hij helpt de vervuiling te verminderen, terwijl de wegwerppotten, die tot vlak daarvoor werden gebruikt, door iemand anders worden weggegooid.”

Uit agronomisch oogpunt kan de plant niet onmiddellijk tot dit type pot doordringen en ondergaat hij dus een grote transplantatieshock. Wanneer het papier wordt afgebroken, verbruikt het stikstof, waardoor het niet meer beschikbaar is voor de plant zelf.

Links de nieuwe Fertil Pot en rechts een geteelde Fertil Pot. De wortels van de plant zijn door de pot heen gegroeid. Zodra ze zijn overgeplant, vinden ze de ideale omstandigheden om opnieuw te beginnen, krachtiger dan ooit. (Foto vertrekt door Alessandro Guglielmi) 

“Een ander project waarbij onze oplossingen een rol spelen is het evenement 'Comuni Fioriti', dat wordt beheerd door Asproflor. Deze organisatie heeft besloten onze Plastic Free-filosofie te gebruiken voor de bloeiende planten die het zal leveren aan de overheidsadministraties die aan het initiatief deelnemen. Het is de bedoeling om in de specificaties de vraag naar planten gekweekt in Fertil Pot in te voeren. Bovendien heeft ons project de interesse gewekt van Rossano Ercolini, winnaar van de Europese milieuprijs 2013 en schrijver van verschillende boeken over het onderwerp. Ook is de interesse gewekt van de voorzitter van Zero Waste Italië en het Zero Waste Research Centre, die onze potten heeft opgenomen in de website prodottirifiutizero.it.” 

Aardbeienplantje (foto verstrekt door Alessandro Guglielmi)

Tot slot heeft de Fondazione Minoprio deelgenomen aan de oproep die door Cariplo is gelanceerd onder de naam ‘Susflo-Sustainable Flowers Project Plastic Challenge: uitdaging voor wegwerpplastic’. Samen met de Universiteit van Milaan en het AICG, met de bijdrage van het hoge tuinbouwdistrict van Lombardije, zullen zij twee jaar consumenten volgen die Fertil Pot gebruiken. 

Voorbereiding voor de videotutorial voor het verplanten van Fertil Pot (foto verstrekt door Alessandro Guglielmi).

“Ik denk dat dit alles een teken is van een trendbreuk. We gaan van een niche-product naar een intensiever verbruik van de biologisch afbreekbare pot, omdat er een groter ecologisch bewustzijn is en meer aandacht voor het afvalprobleem”, besluit Guglielmi.

Voor meer informatie:
Alessandro Guglielmi
Energy Green srl
Via Gerole, 1/D 
25010 Borgosatollo (BS) - Italië
+39 01 84 53 41 71
web@energygreen.net
www.energygreen.net 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven