“Het LED-licht maakt echt het verschil”

Tomatenteler Dirk Willaert van Hortis Groep teelt dit jaar voor het eerst onder full-LED. Dat doet hij op 2,5 hectare, terwijl recent ook al besloten is er nog eens 2,5 hectare bij te doen. Dirk deelt zijn ervaringen over de eerste maanden, het aanpassen van het klimaat en zijn manier van telen én over de combinatie van de belichting met het GrowWise Control systeem van Signify. Daardoor kan hij spelen in de lichthoeveelheid.

Hortis Group teelt tomaten op twee locaties in België: Sint-Gillis-Waas en Moerzeke. In totaal beschikt het bedrijf over ruim 14 hectare teeltoppervlak, waarvan 12 in Sint-Gillis-Waas. Het is daar waar Hortis Groep nu voor het eerste seizoen teelt onder full-LED in combinatie met het GrowWise Control systeem van Signify. Dirk Willaert legt uit hoe hij tot die beslissing kwam: “Ik had het idee dat ik meer moest gaan luisteren naar wat de plant vraagt. En dat is meer licht.”

LED-areaal alweer verdubbeld
Inmiddels wordt 2,5 hectare in Sint-Gillis-Waas belicht en beslisten zij recent het belicht areaal uit te breiden met nog eens 2.5 hectare. Philips GreenPower LED toplighting compact. Voordat Hortis Group overstapte op LED-belichting hadden ze in dit gedeelte van de kas geen licht hangen; nu wordt deze ruimte gebruikt om de pruimtomaat Vivolia te telen. Volgens Willaert een logische keuze: “Het is verstandig om premium tomaten onder LED-licht te zetten vanwege de financiële investering die een dergelijk systeem vergt. Er is meer markt voor speciality-tomaten onder LED dan voor bijvoorbeeld vleestomaten.”

Sneller, beter en uniformer
De positieve ervaring die Willaert had met Signify, gaf bij Willaert de doorslag om voor de Philips GreenPower LED toplighting compact te kiezen in combinatie met het het GrowWise Control systeem. Op dit moment hangen er groeilampen met een lichtniveau van 260 μmol/m2/s, die naar schatting zo’n 3500 uur per jaar branden.

Voor Willaert zijn vooral de flexibiliteit en de snelheid die het systeem in zijn teelt brengen de belangrijkste voordelen: “Het licht maakt echt het verschil. Je kan gewoon de zomer nabootsen en daarmee de uitgroeiduur van de tomaten korter maken. We hebben de Vivolia-planten op 10 oktober in de kas geplaatst en de eerste vruchten konden we twee maanden later al oogsten. Dat heeft ons positief verrast.”

Maar ook de kwaliteit van het gewas heeft er volgens Willaert baat bij: “Doordat je met LED onder koelere omstandigheden kan telen ten opzichte van traditionele SON-T belichting, krijg je planten met een diepgroene kleur die blaken van gezondheid. Dit zorgt tevens voor een bijzonder lekker en fris ogend product dat in de winkel aantrekkelijk is voor de consument.”

Dimmen tot gewenste lichthoeveelheid
Willaert vond het tevens belangrijk om de LED-lampen tot een gewenste lichtsterkte te kunnen dimmen. Het GrowWise Control systeem van Signify biedt deze mogelijkheid, waardoor een uniform lichtniveau gedurende de dag (en zelfs gedurende een heel teeltseizoen) te behalen is.

Ook kunnen telers dankzij deze dimoptie het gewas langzaam laten ontwaken door het ritme van de zon na te bootsen of de groeilampen tot wel 10% efficienter gebruiken. Willaert: “Doordat je met behulp van dit systeem in combinatie met het natuurlijke licht een constante lichthoeveelheid bij de planten brengt, krijg je een meer uniforme productie. Op een zonnige dag heb je bijvoorbeeld al snel te maken met 1000 Joules/cm2/dag oftewel 15 mol/m2 daglicht, aan energie. Als je dan de lampen vol aanzet, kom je maar liefst op zo’n 2000 Joules/cm2/dag, 30 mol/m2 in totaal. Dat zou in een traditionele dambordverdeling van de lampen nooit op een egale lichtverdeling neerkomen voor het gewas. Nu je kunt dimmen, is het echter wel mogelijk om het licht gelijkmatig over het gewas te verspreiden.” Dat zorgt uiteraard ook voor een verminderd stroomverbruik, omdat de lampen telkens slechts de intensiteit hoeven te leveren die de plant op dat moment nodig heeft.

Aanpassingen in klimaat
Natuurlijk brengt de overstap naar een nieuw belichtingssysteem ook de nodige uitdagingen met zich mee. “In het begin hebben we echt moeten kijken wat qua lichtdimming het beste was,” vertelt Willaert. “Nu de dagen langer worden, moeten we hier opnieuw mee aan de slag. Het eerste jaar is in dat opzicht sowieso een kwestie van veel uitproberen.”

Ook het telen zelf is anders geworden: “Je moet tijdig een vochtkier in het scherm trekken. Door het belichten met LED creëer je namelijk een veel vochtiger klimaat en je hebt dan minimale raamstanden nodig om het vocht van onderuit af te voeren.”

Doordat ook het klimaat vochtiger is, heeft dat tevens invloed op de stuifmeelkwaliteit. Willaert heeft besloten in een volgend teeltseizoen meer hommelnesten te plaatsen: “De impact van de kunstmatige belichting op het gedrag van hommels moet sowieso nader worden bestudeerd,” concludeert hij.

Toekomst
Wat betreft Willaert heeft full-LED in ieder geval de toekomst, doordat je het gewas beter kan sturen en jaarrond kan produceren. Bovendien past een dergelijke ontwikkeling, die alleen al zonder de dimfunctie veel minder energie vraagt dan de klassieke SON-T lampen, bij de doelstellingen die zijn bedrijf altijd al heeft gehad: “We willen de consument 12 maanden per jaar kunnen voorzien van een topproduct dat milieuvriendelijk is geproduceerd en toch aan alle vereisten voldoet. Innovatie op het gebied van duurzaamheid is daarbij cruciaal. Onze WKK’s waren daarbij al heel belangrijk en de dimbare full-LED technologie is een nieuwe grote stap in de juiste richting!”

Voor meer informatie:

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven