“Ik ben met een open blik het bedrijf ingestapt”

Kwekerij Duijvestijn verzekert zich van bedrijfsopvolging

Tholen – Als zoon van tomatenteler Nico Duijvestijn werkte Nick altijd al mee in de tuin van zijn vader. Sinds afgelopen najaar doet hij dat echter als mede-eigenaar van het familiebedrijf in Honselersdijk. Samen met zijn vader runt hij 5,5 hectare kas op 2 locaties.

“Ik heb het werk in de kas altijd leuk gevonden, van kinds af aan eigenlijk. Meewerken in de kas, naast school, deed ik dan ook graag. Toen ik moest kiezen welke opleiding ik na de middelbare school zou gaan doen, heb ik dan ook niet lang getwijfeld om voor de HBO-opleiding Tuinbouw en Agribusiness te kiezen.”


Nick en Nico runnen tegenwoordig samen het familiebedrijf

Keuze
Een nieuw keuzemoment diende zich afgelopen zomer aan. Na het afronden van de nodige tuinbouwstages en daarmee ook zijn opleiding stond Nick opnieuw voor een belangrijke keuze. Wilde hij in het bedrijf van zijn vader gaan werken? “Al tijdens mijn opleiding heb ik veel met mijn vader gepraat over het telerzijn. Dat beviel ons allebei gelukkig goed. Ook bleek dat we dezelfde toekomstplannen hebben. Toen hebben we besloten de stap te zetten.”

Het betekent dat Nico en Nick samen aan het nieuwe seizoen zijn begonnen. Dit jaar telen ze net als voorgaande jaren de speciale Coeur de Boeuf, de pruimtomaat Red Egg en, nieuw dit jaar, snoeptomaten.

Jong
Nick is verantwoordelijk voor de gehele arbeid en ook voor veel andere organisatorische zaken. “Alles staat klaar om er een mooi seizoen van te maken. We zijn goed gestart. Als het zo blijft lopen als het tot nu toe gaat, dan teken ik daarvoor. Al blijf je als teler natuurlijk altijd bezig met zaken optimaliseren.”

Altijd een belangrijk punt zodra de piekproducties er in de tomatenteelt aankomen is arbeid. “We werken veel met scholieren. Het is mooi om te zien dat zij ook lang bij ons blijven en er steeds nieuwe aanwas is.”

Sowieso werkt Kwekerij Duijvestijn met een jong team. “De gemiddelde leeftijd van de leidinggevende bij ons ligt rond de 24 jaar. Het maakt ons dynamisch, terwijl de sfeer er ook nog altijd goed inzit tussen het harde werken door.”


De start van het seizoen was goed voor Kwekerij Duijvestijn. "Als het zo blijft lopen als het tot nu toe gaat, dan teken ik daarvoor." 

Leren
Naast de arbeid en de organisatie loopt Nick ook mee in de teelt. “Uiteindelijk moeten we elkaar kunnen waarnemen, dus wil ik mijzelf snel de fijne kneepjes van de teelt eigen maken. Mijn vader heeft veel ervaring, dus ik leer hier veel van hem.”

Vanuit zijn opleiding en stages brengt Nick zelf ook al de nodige nieuwe kennis en ervaring mee. “Het is leuk om nu veel dingen uit de theorie in de praktijk van ons eigen familiebedrijf terug te zien. Samen maken we elkaar sterker.”

Eén van de nieuwe ontwikkelingen waarmee Nick en Nico vanaf dit jaar als het goed is samen ervaring mee gaan opdoen is aardwarmte. De kas in de Pouwelslaan wordt dit jaar aangesloten op het Trias-aardwarmtenetwerk. “Momenteel wordt er overal volop gegraven. Het is een positieve ontwikkeling, die maakt dat we als telers nog duurzamer kunnen worden.”

Voor meer informatie:
Kwekerij Duijvestijn
www.kwekerijduijvestijn.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven