"Grote meerlagenteelt tarwe is kwestie van tijd"

Vertical farming wordt gebruikt om bladgroenten te telen, maar hoe zit het met andere belangrijke wereldproducten, zoals tarwe?

Tarwe werd waarschijnlijk voor het eerst 10.000 jaar geleden geteeld in de vruchtbare grond van West-Azië. Sindsdien is het een van de belangrijkste basisgewassen in de wereld.

Momenteel is tarwe de belangrijkste bron van plantaardige eiwitten en goed voor 20% van de calorieën in het gemiddelde menselijke dieet, waarbij tarwe wereldwijd het op één na meest geteelde gewas is. Verschillende factoren beïnvloeden echter de variabiliteit van de opbrengst, waaronder de bodemkwaliteit en het weer.

In een recente studie werd de tarweteelt in een overdekte verticale kas nagebootst. Het model maakte gebruik van een verticale kas met 10 lagen waarin de tarwe gedurende 24 uur per dag 2.000 μmol/m2/s licht kreeg. Het model was gebaseerd op gedetailleerde gegevens uit een eerdere studie.

De studie voorspelde dat een verticale binnenteelt een enorme 1.940 t/ha/j tarwe zou kunnen opleveren. Dit betekent dat de potentiële opbrengst/ha tot 600 keer groter zou kunnen zijn dan bij de huidige landbouwmethoden.

Hoewel dit slechts voor een 10-laagse teelt is, voorspelde de studie verder dat een 100-laagse kas het potentieel heeft om maar liefst 19.400 ton/ha/j te produceren. Dit biedt de sector een enorme kans om meer voet aan de grond te krijgen in de duurzame voedingsproductie. Natuurlijk brengt het tot bloei brengen van deze enorme tarweopbrengsten uitdagingen met zich mee, aangezien een zeer hoog energieverbruik vereist is.

Zou binnenteelt het vermogen van de wereld om tarwe te telen kunnen veranderen? Het lijdt geen twijfel dat hier een groot potentieel ligt, stelt Light Science Technologies dat bovenstaand onderzoek onder de aandacht brengt.

Aangezien de wereldbevolking naar verwachting zal groeien van 7,7 miljard in 2019 tot 9,7 miljard in 2050 en tegen het einde van de eeuw een piek van 11 miljard zal bereiken, zal ook het aantal mensen dat honger lijdt, stijgen. Om aan de groeiende vraag naar voeding te voldoen, zal de wereld naar verwachting meer dan 60% meer tarwe op minder land moeten produceren. Dit terwijl de tarweopbrengst zal worden beïnvloed door andere uitdagingen, zoals stijgende temperaturen. Als gevolg hiervan kunnen we te maken krijgen met "voedingsschokken" die worden veroorzaakt door de snel groeiende wereldbevolking, waardoor de graanprijzen kunnen stijgen en er vraag ontstaat naar alternatieve teeltmethoden.

Aangezien we dringend op zoek moeten naar oplossingen voor 's werelds ontluikende voedingscrisis, biedt Industry 4.0 tal van mogelijkheden. Innovaties op het gebied van automatisering, licht en wetenschap groeien zo snel dat de kosten van vertical farming verder zouden kunnen dalen; zonne-energie en andere nieuwe energiebronnen worden steeds goedkoper en komen steeds vaker voor en de voordelen van samenwerking wordt steeds duidelijker.

We hebben misschien nog wat tijd te gaan voordat het telen van tarwe binnen de norm wordt, maar met zoveel technologische vooruitgang binnen handbereik is het slechts een kwestie van tijd.

Voor meer informatie:
Claire Brown, PR Consultant 
Light Science Technologies
claire.brown@lightsciencetech.com 
www.lightsciencetech.com 

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven