Medicinaal gewas op goed perliet geeft meer goede inhoudsstoffen

Onderzoekers hebben gekeken of ze de productie van medicinale gewassen kunnen verhogen met teelt op perliet. 

In het onderzoek werd een nieuw groeimedium met verschillende perlietdeeltjes en het mengsel met veenmos getest voor de teelt van de medicinale plant Echinacea purpurea onder kasomstandigheden. De groeiparameters van de plant, zoals planthoogte, totaal vers bladgewicht, vers wortelgewicht, totale biomassa, totaal chlorofyl, bladoppervlakte, en essentiële olie samenstelling werden onderzocht.

De grootte van de perlietdeeltjes in de groeimedia varieerde van zeer grof (meer dan 2 mm) tot zeer fijn (minder dan 0,5 mm), en de verhouding tussen perliet en veenmos varieerde van 50:50 v/v tot 30:70 v/v. Bovendien werden twee nitraat (NO3-) tot ammonium (NH4+) verhoudingen (90:10 en 70:30) getest voor elk groeimedium.

Het medium met zeer fijn perliet en een perliet/veenmos verhouding van 50:50 v/v bleek het meest optimaal en gunstig te zijn voor de prestaties van E. purpurea, wat resulteerde in maximale planthoogte, vers en droog gewicht, bladoppervlak en chlorofylgehalte. Er werd ook vastgesteld dat een verhoging van de NO3-/NH4+-verhouding een significante toename van de groeiparameters van de plant en een verhoging van het gehalte aan essentiële olie veroorzaakte.

De belangrijkste terpeenkoolwaterstoffen die in het extract van E. purpurea met de beste groeiparameters werden aangetroffen, waren respectievelijk germacreen D (51%), myrceen (15%), α-pineen (12%), β-caryofylleen (11%) en 1-pentadeceen (4,4%). De percentages van deze terpeenkoolwaterstoffen namen toe met een toename van de NO3-/NH4+-verhouding.

Men kan besluiten dat het verkleinen van de perlietdeeltjesgrootte en het verhogen van de NO3-/NH4+-verhouding de groeiparameters van de plant en de samenstelling van de essentiële oliën in E. purpurea deden toenemen.

Bron: www.researchgate.net.

Ahmadi, Fatemeh & Samadi, Abbas & Sepehr, Ebrahim & Rahimi, Amir & Shabala, Sergey. (2021). Optimizing hydroponic culture media and NO3−/NH4+ ratio for improving essential oil compositions of purple coneflower (Echinacea purpurea L.). Scientific Reports. 11. 8009. 10.1038/s41598-021-87391-9.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven