“Op dit moment is vooral wekelijks groeivoortgang volgen interessant”

"Het is een hele geruststelling wanneer e-Gro bevestigt dat je instinct klopt." Dat stelt de Belgische tomatenteler Kris de Weerdt. Hij werkt sinds begin 2021 met e-Gro, het softwareplatform van Grodan, om een nog dieper inzicht te krijgen als basis voor zijn precisieteelt. 

De data uit het systemen helpen de teler nu al met de bevestiging dat zijn onderbuikgevoel klopt. Kris verwacht dat het aangescherpte beheer dankzij e-Gro hem in de toekomst zal helpen met het verder verbeteren van de prestaties van zijn gewassen. Bovendien ziet hij in de toekomst kansen als met meer data oogstvoorspelling mogelijk wordt.  

Kris de Weerdt en zijn vrouw hebben Krikato in 2001 opgericht na overname van een bestaand vleestomatenbedrijf met een oppervlakte van 1 hectare in het Belgische Onze-Lieve-Vrouw-Waver, nabij Mechelen. Vanaf dat moment werkt de teler ook al samen met Grodan.

Tien jaar later braken ze hun oude kas af en plaatsten ze een nieuwe kas van 1,6 hectare, voorzien van de nieuwste technologieën. Tot 2017 teelden ze daar vleestomaten, waarna ze overstapten op trostomaten. “Onze sorteermachine had zijn beste tijd gehad, dus we moesten beslissen of we hem zouden vervangen of dat we in iets anders wilden investeren. Trostomaten zijn makkelijker te telen in een geautomatiseerde omgeving en zijn een toekomstbestendigere oplossing, dus daarom kozen we daarvoor”, vertelt Kris.

In 2020 breidde het bedrijf verder uit met nog eens 1,4 hectare en momenteel werken er negen vaste medewerkers en meerdere seizoensmedewerkers.

Om het hele jaar rond tomaten te kunnen leveren, produceert Krikato twee hoofdrassen: Speedax (Elite) en Vivolia RZ (Ruby Red). De jonge tomatenplanten worden ingekocht bij een lokaal opkweekbedrijf en eind december in de kas geplaatst, wanneer ze 60 dagen oud zijn. De eerste trossen kunnen dan begin maart worden geoogst. Vervolgens worden de tomaten naar de lokale veiling gebracht, en vanaf daar over de hele wereld geëxporteerd.

Relatie van 20 jaar
Kris werkt sinds 2001 met Grodan. “We telen alles op de Grotop Master Dry”, vertelt hij. De tweelaagse structuur van de GT Master Dry creëert een evenwichtige WG, EC en wortelverdeling. Dit maakt Master Dry het ideale substraat voor telers die met waterbeheer de groei van de planten willen controleren en de gewasproductie willen maximaliseren; en dat is precies wat Kris wil.

Om deze precisiteeltstrategie te ondersteunen besloot Kris begin 2021 de software-oplossing e-Gro van Grodan te implementeren. Het softwareplatform dient ter ondersteuning van de kennis, ervaring en teeltstrategie van de teler, en biedt inzichten en aanbevelingen op basis van data over de wortelzone, het klimaat, het gewas en de oogst.

Logische stap
“Ik wilde echt heel graag meer weten over de software omdat je via het platform heel snel toegang krijgt tot heel veel relevante data. We maakten al gebruik van sensoren die continu het watergehalte, de EC en de temperatuur in het substraat meten, het was dus een logische stap om die gegevens te combineren met data van de klimaatcomputer en de resultaten van onze handmatige gewasmetingen”, legt Kris uit.

Hij is tevreden met design van het softwareplatform. “Ik vind het design van e-Gro erg goed, waardoor het makkelijk te gebruiken is, en met de duidelijke dashboards en grafieken kun je de data snel vergelijken. Maar ik ben nog aan het uitvinden wat ik er allemaal nog meer mee kan, het voelt als een echte ontdekkingsreis!”

Prognoses
“Op dit moment is het vooral interessant om de wekelijkse groeivoortgang te volgen”, gaat hij verder. “En vanaf volgend jaar kunnen we onze prestaties vergelijken met die van het jaar daarvoor en zien wat er werkte en wat er beter kan. En als er steeds meer historische data beschikbaar wordt, kan het systeem oogstprognoses gaan maken, zodat we een duidelijker inzicht hebben in wat we in de weken erna kunnen oogsten. Dat is heel interessant voor ons, en ik kan me voorstellen dat dat ook handig is voor telers die rechtstreeks aan de retail leveren, omdat ze dan leveringsprognoses kunnen maken.”

Extra geruststelling
Een van de grootste voordelen van e-Gro is volgens Kris tot nu toe dat het platform hem extra zekerheid geeft: “Als teler vallen je dingen op en trek je conclusies als je door de kas loopt, zoals dat een gewas snel groeit of dat je het generatief stuurt. Wanneer je dan de data op het platform bekijkt, geeft het een geruststellend gevoel als je ziet dat je conclusies kloppen.”

“De service die Grodan levert is uitstekend”, voegt hij toe. “Het systeem was heel snel geïnstalleerd en de Grodan-vertegenwoordiger is een paar keer langs- gekomen om uit te leggen hoe het werkt en hoe we de data moeten interpreteren. Daarnaast is hij altijd bereikbaar voor advies en aanbevelingen over hoe we de prestaties in de kas verder kunnen verbeteren.”

Meten is weten
“Het klinkt misschien cliché om te zeggen ‘meten is weten’, maar in dit geval klopt dat echt! Tomaten zijn gevoelige gewassen en de virusdruk is hoog. Dus ik hoop dat de data-inzichten en het aangescherpte beheer dankzij e-Gro ons gaan helpen met het realiserenvan een aantal extra verbeteringen in de nabije toekomst”, concludeert Kris.

Voor meer informatie:
Grodan

www.grodan.nl
info@grodan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven