Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kersen onder overkapping gebaat bij coating

Niet alleen in de glastuinbouw is het tijd voor coaten en krijten. Ook voor teelt van bijvoorbeeld kersen onder overkapping is het raadzaam om coating toe te passen. 

Kersen onder plastic boogkappen kunnen bij warm weer namelijk zacht en rimpelig worden. Proeven op Proeftuin Randwijk laten zien dat ReduHeat en SprayChalk (spuitkrijt) bij kunnen dragen aan de oplossing, zo deelt Mardenkro.

In de laatste weken voor de oogst zijn kersen erg gevoelig voor regen. De vrucht kan door te veel vochtopname scheuren. Daarom beschermen telers de bomen vaak met plastic boogkappen. “De kappen bestaan veelal uit heldere folie en de luchting is slecht. Hierdoor kan de temperatuur in de top bij warm weer oplopen tot wel 45°C. In de meest extreme gevallen kost dat 20 tot 30% van de oogst doordat een deel van de kersen onverkoopbaar wordt. Daarnaast vergt het ook weer extra werk om de slechte vruchten uit te sorteren”, vertelt onderzoeker Johan Sonneveld van Fruitconsult/Proeftuin Randwijk. 

Drie mogelijkheden
Op de proeftuin in Randwijk wordt gezocht naar oplossingen om de temperatuur onder de kappen omlaag te brengen. Er zijn grofweg drie mogelijkheden: ventilatie, beregening en coaten. “Ventilatie werkt onvoldoende omdat kersenbomen heel dicht begroeid zijn. Beregening met sproeiers zorgt zeker voor een goede temperatuurverlaging, maar niet elke teler heeft water beschikbaar”, zegt hij. Daarnaast zorgt beregening voor een vochtiger klimaat wat ook niet altijd positief is. 

Coaten of spuitkrijten
Daarom heeft hij in 2020 proeven begeleid om het effect van coaten te evalueren. De conclusie uit het eerste jaar is dat zowel ReduHeat als SprayChalk mogelijkheden bieden, afhankelijk van de situatie. Sonneveld: “SprayChalk was het meest effectief voor een tijdelijke temperatuurdaling van 4-5°C. Als je de temperatuur onder de 40°C weet te brengen, voorkomt dat duidelijk schade. Bij donker weer neemt SprayChalk eigenlijk te veel licht weg maar donker kan samen gaan met regen. Regen spoelt de coating er grotendeels weer af, zodat de lichtinval weer beter wordt. We zien goede mogelijkheden voor toepassing in de praktijk.”  

ReduHeat, de hittewerende coating, gaf een temperatuurdaling tot 3°C. “Dat is iets minder dan bij SprayChalk. Echter is deze coating zeer geschikt voor telers die langere tijd overkappen om de ergste hittepieken weg te halen. Het voordeel is dat het lichtverlies met ReduHeat veel minder is en je puur hitte schermt. Conclusie na het eerste jaar: SprayChalk is goed voor een korte tijd en moet na regen opnieuw opgebracht worden. ReduHeat biedt daarentegen een oplossing voor langere tijd, maar is wel iets duurder.” 



Oplossing voor bestaande kappen 
Voor bestaande boogkappen bieden de coatings een bijdrage aan de oplossing van het hitteprobleem, denkt hij. Het komende seizoen gaat zijn onderzoek verder. Het egaal opbrengen dient nog wel verder onderzocht te worden. 

“Kersentelers die een nieuwe overkapping aanleggen kunnen tegenwoordig bij het ontwerp meer rekening houden met het hitteprobleem. Zij kunnen dan kiezen voor een ander ontwerp en hittewerende folie. Maar een overkapping is vrij duur en kost een overkapping ongeveer een ton per hectare. Dit is niet iets wat je zomaar vervangt. Voor bestaande kappen is dit niet het overwegen waard. ”Een aantal telers die onze proeftuin heeft bezocht, vindt het een interessante optie”, besluit hij. 

Voor meer informatie:
ReduSystems
sales@redusystems.com 
www.redusystems.nl

Publicatiedatum: