Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

TLN: Tachograaffraude veel minder dan 50%

In een artikel van Nieuwsblad Transport wordt beweerd dat de helft van tachografen gemanipuleerd zouden zijn. TLN herkent dat beeld niet. "De ILT heeft bovendien aangegeven dat er een variabel beeld is waarbij er tussen de 5%-30% van de gecontroleerde binnen- en buitenlandse voertuigen sprake is van manipulatie."

"In al die gevallen zitten zowel bewust geavanceerde fraude als onbewuste fouten. Dat is nog steeds een zeer ernstig signaal, maar wel anders dan het geschetste beeld dat de halve sector bewust zou frauderen. Omdat de ILT steeds meer risicogericht werkt, worden ook steeds meer voertuigen aangehouden waarvan al een vermoeden is dat er iets mis is."

Meer fysieke controles nodig
Tegelijkertijd geeft de ILT toe geen zicht te hebben op de hele branche en de wettelijke norm van 3% controles niet te halen. De tachograaf is het controlemiddel voor de rij- en rusttijden van de chauffeur, en het is in het belang van de veiligheid op de weg, de arbeidsomstandigheden van de chauffeurs en de eerlijke concurrentie dat deze worden nageleefd. Fraude met tachografen moet dan ook hard worden bestreden. Het is duidelijk dat er snel meer fysieke controles nodig zijn, hetgeen waar TLN al jaren voor pleit."

Bron: TLN

Publicatiedatum: